Μείωσε το επίπεδο συναγερμού του το Βέλγιο

Η βελγική αστυνομία προχώρησε χθες βράδυ σε σειρά επιδρομών, στη σύλληψη έξι προσώπων στο πλαίσιο των ερευνών τους για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε μετρό και αεροδρόμιο.

Το γραφείο του βέλγου ομοσπονδιακού εισαγγελέα δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος είχε τεθεί υπό κράτηση στις επιδρομές των Βρυξελλών, γιατί είχαν συλληφθεί ή αν θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες.
 
Από την άλλη, το Βέλγιο μείωσε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα από το τέσσερα, το υψηλότερο της κλίμακας, στο τρία, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε το βελγικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσης χθες.
 
Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις από το κέντρο, στο οποίο συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, για τις μεταβολές που θα σημάνει η απόφαση αυτή στα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στο Βέλγιο.
 
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας "απέτρεψαν μια (νέα) σχεδιασμένη επίθεση στη Γαλλία", σύμφωνα με δηλώσεις, αργά χθες βράδυ, του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Καζνέβ.
 
Ωστόσο, "δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες", όπως είπε ο Υπουργός σε δηλώσεις του.
 
Έρευνες και επιχειρήσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ σε κτίριο της Αρζαντόιλ κοντά στο Παρίσι, υπό την εξουσία ενός εισαγγελέα αντιτρομοκρατικής.
  
Από την άλλη, συγκλονισμένοι δηλώνουν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί εσωτερικών και δικαιοσύνης και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις φρικτές τρομοκρατικές πράξεις, τις οποίες και καταδικάζουν απερίφραστα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας του εκτάκτου συμβουλίου, χθες Πέμπτη.
 
Οι υπουργοί εκφράζουν την ειλικρινή τους συμπαράσταση και τα θερμότατα συλλυπητήρια στα θύματα των επιθέσεων αυτών, τις οικογένειες και τους φίλους τους, υποστήριξη και αλληλεγγύη προς το Βέλγιο, τους κατοίκους του και ιδιαίτερα την πόλη των Βρυξελλών.
 
"Παραμένουμε αποφασισμένοι στον κοινό μας αγώνα κατά της τρομοκρατίας", σημειώνουν στην ανακοίνωση.
 
Στο μεταξύ, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των 28 σε θέματα τρομοκρατίας και ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών αποφάσισαν οι υπουργοί εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ, όπου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.
 
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση του Συμβουλίου οι 28 συμφώνησαν την εφαρμογή των ήδη δρομολογηθέντων από τον Νοέμβριο αποφάσεων "που έχουν ληφθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί". Σε σχέση με την ανταλλαγή δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιριών (PNR) θα υπάρξει πίεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μετέχει στην συναπόφαση, να ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες.
 
Τις προτεραιότητές των 28 και της συστάσεις της Κομισιόν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες περιέγραψε ο Δ.Αβραμόπουλος, σε ενημέρωση προς τον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών εσωτερικών.
 
"Βρισκόμαστε εδώ σε άλλη μία έκτακτη σύνοδο, όπως έγινε κι έπειτα από τις επιθέσεις του Παρισιού. Είμαστε εδώ ξανά, θρηνώντας αθώα θύματα. Οι επιθέσεις ήταν πράγματι ένα σοκ. Δυστυχώς όμως δε μας εξέπληξαν. Κάθε φορά που βρισκόμαστε μετά από τέτοιες επιθέσεις, επαναλαμβανόμαστε. Τα λόγια και οι δεσμεύσεις σημαίνουν πολύ λίγα εάν δεν εφαρμοστούν και δεν υπάρξουν αποτελέσματα. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι. Είναι φοβισμένοι. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι υπουργοί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση μου σήμερα. Κάτι όμως πρέπει να αλλάξει".
 
"Η εθνική ασφάλεια είναι βεβαίως αρμοδιότητα των Κρατών Μελών, αλλά η απειλή της τρομοκρατίας είναι κοινή. Έτσι οφείλει να είναι και η απάντησή μας. Η Επιτροπή ανέλαβε αρκετές πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη. Αλλά κάποιες φορές φοβάμαι πως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμπιστοσύνης και συντονισμού. Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δε γίνεται να είναι μονίμως η αιτία να αφυπνιστούμε. Αυτό το οφείλουμε στους πολίτες μας."
 
Ο επίτροπος περιέγραψε τι χρειάζεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η επανάληψη αυτών των γεγονότων:

Πρώτον – Να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών
Και Δεύτερον – Να τεθεί σε εφαρμογή ό,τι έχει συμφωνηθεί

Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol έχει τεθεί σε λειτουργία. Έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν