Τέλη Απριλίου θα διεξαχθεί στο Βερολίνο η διάσκεψη για τα Βαλκάνια

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα στη διάσκεψη για τα Βαλκάνια που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 29 Απριλίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Tageszeitung, θα συζητηθούν κυρίως το ζήτημα των διμερών διαφορών μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου, το σχέδιο για ανταλλαγή εδαφών και η αλλαγή συνόρων.
 
Όπως επισημαίνεται ειδικότερα, στην  επικείμενη διάσκεψη για τα Βαλκάνια - κατόπιν από κοινού πρωτοβουλίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, και του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron- οι δύο ηγέτες πρόκειται να υποδεχθούν τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έξι βαλκανικών χωρών, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών της διοργάνωσης αναμένεται να βρεθεί το θέμα των διμερών σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου.
 
Έως τώρα, η Σερβία δεν αναγνωρίζει την πάλαι ποτέ σερβική επαρχία του Κοσόβου ως ανεξάρτητο πλέον κράτος, αλλά την ίδια στιγμή και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την ένταξή τους στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σερβία έχει ήδη την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ το κράτος του Κόσοβου θεωρείται ως ‘εν δυνάμει υποψήφιο’. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει ήδη καταστήσει σαφές από το 2011 ότι τα δύο κράτη θα πρέπει να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διμερείς διαφορές, πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ.
 
Από το φθινόπωρο του 2018 και εξής εξελίσσεται  διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Σέρβου Προέδρου, Βούτσιτς, και του Προέδρου του Κοσόβου, Θάτσι,  με αντικείμενο την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, εδώ και ενάμιση χρόνο καταγράφεται συσσώρευση πληροφοριών που θέλουν τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να τάσσονται υπέρ της αλλαγής συνόρων. Στο πλαίσιό της, προβλέπεται να περιέλθουν σερβικές περιοχές στα νότια του Κοσόβου στη Σερβία, με περιοχές στα νότια της χώρας που κατοικούνται κυρίως από Αλβανούς να παραχωρούνται στο Κόσοβο.
 
Οι υπέρμαχοι μίας τέτοιας συνοριακής μετάθεσης ελπίζουν ότι με αυτήν θα επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών και θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση σε διπλωματικό επίπεδο. Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο προβάλλουν το επιχείρημα ότι κάθε συνοριακή μεταβολή στη βάση εθνοτικών ερεισμάτων θα μπορούσε να ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας».
 
Η αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης,  Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε σχετικά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει κατ’ αρχήν ‘με σκεπτικισμό’ την αλλαγή των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών, εάν αυτή θα μπορούσε να σημαίνει έναν κίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Καγκελάριος Mέρκελ θεωρείται ως μία εκ των ισχυρών πολέμιων μίας αλλαγής συνόρων, ενώ η θέση του Γάλλου Προέδρου παραμείνει ανοικτή. Αντιθέτως, η εντεταλμένη εξωτερικών θεμάτων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ των νέων συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών. Όπως σημειώνεται, βουλευτές του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και του Κόμματος των Πρασίνων έχουν ταχθεί έντονα κατά της άποψης Mογκερίνι.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα