Η ιστορία της Παναγίας των Παρισίων

Θλίψη σε όλο τον πλανήτη σκόρπισε η είδηση πως η Νotre Dame de Paris, γνωστή και ως Notre Dame, η μάλλον  διασημότερη εκκλησία του κόσμου, τυλίχθηκε στις φλόγες νωρίς το βράδυ.

Μέχρι αυτή την ώρα η πυρκαγιά κατακαίει ότι βρεθεί στο διάβα της ενώ η στέγη έχει ήδη καταρρεύσει όπως και το εμβληματικό βέλος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμια θλίψη για την Παναγία των Παρισίων-Κατέρρευσε η στέγη (pics-video)

Διαβάστε πιο κάτω την ιστορία του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πρόκειται ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού, η ανέγερση του οποίου διήρκεσε 180 χρόνια και ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του 13ου. Έχει ύψος 96 μέτρα και συνολικό εμβαδόν 4.800 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται στη νησίδα ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα (la Seine), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 4ο διαμέρισμα.

O εμβληματικός καθεδρικός Notre Dame de Paris (ή ελληνιστί η Παναγία των Παρισίων) δεχόταν κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι εγγεγραμμένος στη μακρά λίστα με τα ιστορικά μνημεία της Γαλλίας και φυσικά θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

H Παναγία των Παρισίων είναι αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας του γαλλικού έθνους. 80 βασιλιάδες, 2 αυτοκράτορες, 5 δημοκρατίες και 2 παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν περάσει επί των ημερών της. Εντός των τειχών της χρίστηκε βασιλιάς ο Ερρίκος ο ΣΤ’, εκεί (αυτό)χρίστηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης, εκεί τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση του μεγάλου στρατηγού Ντε Γκολ, του Ζορζ Πομπιντού, του Φρανσουά Μιτεράν κ.α.

Ο ναός βανδαλίστηκε ανηλεώς κατά την Γαλλική επανάσταση, αλλά ευτυχώς οι ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, χάρις το έργο του οποίου ο ναός έχει τη σημερινή του μορφή.

Παρά το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό και την αναγνωσιμότητα της δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πιο ιστορική εκκλησία της Γαλλίας. Στη σχετική λίστα με τις ψηλότερες εκκλησίες της Γαλλίας βρίσκεται στη 13η θέση, ενώ μια πανόμοια της βρίσκεται στην Αμιένη με τη διαφορά ότι η Notre-Dame d’Amiens είναι αρχαιότερη, έχει ύψος 146 μέτρα και είναι ο πιο ογκώδης ναός της Γαλλίας.

 

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν