Παγκόσμια θλίψη... Η Παναγία των Παρισίων δεν υπάρχει πια (pics-video)

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, τον καθεδρικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας. Ηδη, διατάχθηκε έρευνα από την εισαγγελία, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ατύχημα που συνέβη στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του ιστορικού ναού.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων", έγραψε στο Twitter η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Κατέρρευσε το εντυπωσιακό βέλος

Το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων, που νωρίτερα σήμερα τυλίχθηκε στις φλόγες, κατέρρευσε.

Ένας εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτιρίου.

Δείτε τη στιγμή της κατάρρευσης του βέλους

"Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει απόψε και κατευθύνεται, μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.
 

"Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο", σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. "Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς", πρόσθεσε. Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.

"Όλα καταρρέουν", είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.

Ενας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. "Ολα καίγονται (...) δεν θα απομείνει τίποτα", είπε ο Αντρέ Φινό.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων, σημειώνοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς. Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να "δράσουν γρήγορα".

"Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα", είπε με tweet του ο Τραμπ.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με ανάρτηση του στο twitter, σημειώνει πως οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι με τον γαλλικό λαό. 

Το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού "στη θλίψη", διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας Σαντίκ Καν, ενώ μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

"Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame" έγραψε στο Twitter ο Καν.

Με δύο αναρτήσεις, μια στα γαλλικά και μία στα ελληνικά αντέδρασε στην πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η Ουνέσκο στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά που μαίνεται, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

«Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.

 

Περισσότερα σε λιγο

Δειτε Επισης

Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»