Απειλεί τις ΗΠΑ για τους Patriot ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Και δεύτερη συστοιχία πυραύλων S400 μπορεί να πάρει η Τουρκία από τη Ρωσία, αν οι ΗΠΑ δεν της πουλήσουν Patriot, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι τους έχουν ανάγκη, επειδή η περιοχή που βρίσκεται η Τουρκία δεν είναι κήπος με τριαντάφυλλα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως αν χρειαστεί θα πάρουν ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία. 

Μιλώντας στο NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν S300, αυτό δεν αντιφάσκει με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. “Αυτός που έχει το λόγο είναι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Είπε ότι οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να πάρει όποιο αμυντικό σύστημα θέλει. Είναι λάθος να έρχεται το θέμα μέχρι σε αυτό το σημείο. Είναι λάθος να αμφισβητείται η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτοί έχουν εχθρότητα με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι “επειδή εκείνοι είναι εχθροί δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε κι εμείς”. “Ως χώρα κυρίαρχη λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Συνέχεια αναφέρονται σε κυρώσεις. Εκείνοι είναι που βλάπτουν τη συμμαχία μας. Εκείνοι βλάπτουν τη συμμαχία συνεργαζόμενοι με μια τρομοκρατική οργάνωση”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως τους S400 και δεν δίνει τόσα λεφτά για να είναι διακοσμητικοί. “Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα δώσουν τους Patriot. Ρώτησα και τον Πομπέο τον ίδιο: ‘Μας εγγυάστε την πώληση των Patriot;’, ‘Όχι’ μου απάντησε. Ούτε και η δήλωση του Πενς ότι ‘η Τουρκία απέρριψε την πρότασή μας’ είναι σωστή”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: “Αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πωλήσουν Patriot αύριο εμείς μπορεί να πάρουμε και δεύτερη συστοιχία S400. Αλλά έχουμε ανάγκη επειγόντως. Εδώ που βρισκόμαστε δεν είναι κήπος με τριαντάφυλλα”, ανέφερε.

Για τα αμερικανικά αεροσκάφη F35, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχουν και ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη, προσθέτοντας πως αν δεν είναι F35 μπορούν να πάρουν και από αλλού τα αεροσκάφη που χρειάζονται μέχρι να κατασκευάσουν τα δικά τους εγχώρια αεροσκάφη. “Έρχονται αντιφατικές δηλώσεις ωστόσο τέσσερα F35 παραδόθηκαν στην Τουρκία”, ανέφερε.

Για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόνταλντ Τραμπ στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί τηλεφωνικώς με τον Ντόναλντ Τραμπ και ο Τραμπ του είπε ότι θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία. “Και ο αξιότιμος Πρόεδρός μας μπορεί να πάει στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικές αυτές οι επισκέψεις για να λυθούν οι παρεξηγήσεις και να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα”, ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει