Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για αποτροπή «no deal»  Brexit

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης, σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση την καθορισμένη ημερομηνία, τη 12η Απριλίου.

Η πρόταση εγκρίθηκε στην ψηφοφορία εντελώς οριακά, με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά. Αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων αργότερα σήμερα Πέμπτη.
 
Συνέχεια θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη στις συνομιλίες μεταξύ των κυβερνώντων Συντηρητικών και των Εργατικών της αντιπολίτευσης στη Βρετανία με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση στο αδιέξοδο του Brexit.
 
Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν καθόλη τη διάρκεια της Πέμπτης και θα διεξαχθούν μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων που απαρτίζονται από κορυφαία στελέχη αμφοτέρων των κομμάτων, όπως τα επέλεξαν χθες η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
 
Σε επίσημες ανακοινώσεις τους τα δύο κόμματα χαρακτήρισαν τη χθεσινή πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών «εποικοδομητική».
 
Μιλώντας αργότερα τη νύχτα σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι δεν είδε «όση αλλαγή ανέμενε» από την Πρωθυπουργό. Έκανε πάντως λόγο για «χρήσιμη αν και μη καταληκτική» συζήτηση.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών ανέφερε επίσης ότι έθιξε την «επιλογή» της διεξαγωγής ενός επιβεβαιωτικού της τελικής συμφωνίας δημοψηφίσματος «ώστε να αποφευχθεί είτε το no deal είτε μία κακή συμφωνία».
 
Είπε στην Πρωθυπουργό ότι είναι η επίσημη πολιτική του κόμματός του, όπως καθορίστηκε στο περσινό συνέδριο των Εργατικών. Η Πρωθυπουργός δε συμφώνησε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.
 
Η διατύπωση του κ. Κόρμπιν, πάντως, χαρακτηρίστηκε υποτονική από τους πολλούς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το βράδυ της Τετάρτης.
 
Σε επιστολή της προς τους βουλευτές, μάλιστα, επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση για προσωπικούς λόγους, η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι ξεκαθάρισε ότι το κόμμα πρέπει «να επιμείνει» στη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος, ειδάλλως θα παραβιαστεί η απόφαση του κομματικού συνεδρίου.
 
Το ίδιο υποστήριξε και ο Αντιπρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουάτσον μιλώντας στο τηλεοπτικό ITV.
 
Αντίθετα ο Γραμματέας του κόμματος Ίαν Λάβερι είπε ότι μία «λαϊκή ψήφος» θα «τελείωνε» το Εργατικό Κόμμα.
 
Ανάλογη εικόνα διαίρεσης επικρατεί και στο Συντηρητικό Κόμμα. Μετά από τις παραιτήσεις δύο Υφυπουργών από την Κυβέρνηση ήρθε το αίτημα ορισμένων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να διεξαχθεί ενδεικτική εσωκομματική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί πόσοι βουλευτές έχουν ακόμα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της πρωθυπουργού.
 
Πολλές αντιδράσεις από Brexiteers προκάλεσε επίσης η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ στο BBC το βράδυ της Τετάρτης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μία τελωνειακή ένωση αν αυτό είναι το τίμημα της εξόδου από την ΕΕ.
 
Η συζήτηση μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων πιστεύεται ότι όντως επικεντρώνεται γύρω από κάποιου είδους τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.
 
Ο κ. Κόρμπιν δήλωσε επίσης ότι η Πρωθυπουργός Μέι θέλει να δει τη διαδικασία επικύρωσης μιας συμφωνίας να ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ