Θα είναι οι δημοτικές η αρχή του τέλους του Ερντογάν;

«Ο ψυχολογικός παράγοντας της απώλειας της πρωτεύουσας, της απώλειας μίας από τις μεγάλες πόλεις την Τουρκία, μπορεί να εκληφθεί από τους ψηφοφόρους ως η αρχή της πτώσης του», δήλωσε για τον Ερντογάν στο Reuters ο πολιτικός αναλυτής Murat Yetkin.
 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι κερδίζει στην Άγκυρα, ενώ το ΑΚΡ θα δυσκολευτεί ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία κάποτε υπήρξε δήμαρχος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας και θεωρείται προπύργιό του.
 
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι τοπικές εκλογές της Κυριακής είναι οι πρώτες μετά την περσινή νομισματική κρίση. Ένας άνδρας, που μίλησε στο δίκτυο, ανέφερε ότι υποστηρίζει το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, όμως τώρα αυτό θα αλλάξει, διότι η οικονομική κρίση τον ανάγκασε να κλείσει το μαγαζί του και να βουτηχτεί στα χρέη.  
 
Το ΑΚΡ ανησυχεί για το αποτέλεσμα της κάλπης. Όπως σχολιάζει το δίκτυο, ο Ερντογάν κάνει πέντε προεκλογικές εκδηλώσεις την ημέρα και έχει περιγράψει τις εκλογές ως «ζήτημα επιβίωσης». Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για αρκετούς ψηφοφόρους. «Δεν υπάρχει παραγωγή, τίποτα. Έφεραν τις λαχαναγορές, όμως θα φτιάξει την οικονομία με λαχαναγορές;», διερωτήθηκε ένας επιχειρηματίας, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει το ΑΚΡ.
 
Οι κρατικές αγορές φθηνών λαχανικών φαίνεται να συγκρατούν κάποιους ψηφοφόρους, που έχουν χτυπηθεί από τον πληθωρισμό, όχι, όμως όλους. Μιλώντας στο Al Jazeera, μια 36χρονη οικοκυρά είπε ότι «η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα οικονομικά προβλήματα των απλών ανθρώπων και προσπαθεί να τους βοηθήσει μέσω αυτών των αγορών. Δεν βλέπω το πρόβλημα με αυτές τις τέντες. Είναι εδώ για να βοηθήσουν τους πολίτες». Όμως ένας 22χρονος φοιτητής διαφωνεί: «Αυτό δεν διορθώνει τίποτα. Η Κυβέρνηση δίνει στον κόσμο φθηνό φαγητό για να πάρει ψήφους στις τοπικές εκλογές, ενώ η οικονομία υποφέρει».
 
Ο Ερντογάν, που είναι επικεφαλής της χώρας από το 2003, ως Πρωθυπουργός και ως Πρόεδρος, ηγήθηκε της οικονομικής μετάβασης και ανάπτυξης της χώρας ως αναδυόμενη αγορά, σημειώνει το Al Jazeera. Είναι, όμως, υπό τη δική του –σχεδόν απόλυτη- εξουσία, που παρουσιάστηκε και η κρίση.
 
Χθες, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος έχει το γενικό πρόσταγμα για την οικονομία της χώρας και υποστήριξε ότι η Κυβέρνησή του απέτρεψε «επιθέσεις» κατά της τουρκικής λίρας. Έκανε λόγο για επικείμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να προστατέψει την οικονομία από τις «επιθέσεις» των Δυτικών, στις οποίες απέδωσε τη νομισματική αστάθεια της χώρας.  
 
Ο Ερντογάν αξιοποίησε το προεκλογικό βήμα για να προβεί και σε νέες υποδείξεις στην Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. «Το κύριο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός θα πέφτει», είπε, προσθέτοντας ότι είναι οικονομολόγος.
 

Δειτε Επισης

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία-Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
Λουκέτο στο Al Jazeera αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ