Ρουμανική διαμάχη για την Πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ

Η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, υποσχέθηκε την Κυριακή από την Ουάσιγκτον ότι η χώρα της θα μεταφέρει την Πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τον Ρουμάνο πρόεδρο να εκφράζει άμεσα την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή.
 
Η Ρουμάνα Πρωθυπουργός έκανε μια ομιλία κατά την πρώτη μέρα του ετήσιου συνεδρίου του ισραηλινού λόμπι AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων) στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η δήλωσή της αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς το Βουκουρέστι κατέχει αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 "Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι μετά την ολοκλήρωση από όλους τους εμπλεκόμενους συνταγματικούς φορείς (...) εγώ, ως Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι, θα μεταφέρει την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ", δήλωσε η Ντάντσιλα.
 
Μια τέτοια κίνηση, που ακολουθεί την πορεία που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον Ρουμάνο αρχηγό του κράτους για να γίνει πραγματικότητα.
 
Ωστόσο, ο κεντροδεξιός Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβερνητική αριστερή πλειοψηφία, αντιτίθεται στην επιθυμία της κυβέρνησης να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.
 
"Με τις δηλώσεις της για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η κ. Ντάντσιλα αποδεικνύει και πάλι την πλήρη άγνοιά της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και για τις σημαντικές αποφάσεις του ρουμανικού κράτους", δήλωσε ο πρόεδρος Γιοχάνις.
 
Κατηγορώντας την Πρωθυπουργό για "βιασύνη να προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις, ελλείψει οποιασδήποτε απόφασης στο θέμα αυτό", ο αρχηγός του ρουμανικού κράτους επισήμανε ότι δεν έλαβε μια αναλυτική έκθεση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να σταθμίζει τα επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της προσέγγισης.
 
Ο Ρουμάνος Πρόεδρος είχε προηγουμένως θεωρήσει ότι η μεταφορά της πρεσβείας "θα αποτελούσε μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και υποστήριξε ότι το Βουκουρέστι πρέπει να διατηρήσει μια "ισορροπημένη στάση και μια θέση ίσων αποστάσεων" στην Μέση Ανατολή.
 
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έφτασε την Κυριακή στην Ουάσινγκτον για να παραστεί στο συνέδριο του AIPAC, είχε ζητήσει τον Ιανουάριο από την Ρουμάνα ομόλογό του να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας στην Ιερουσαλήμ.
 
"Ευχαριστώ τη φίλη μου, την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, για την ανακοίνωση της στο AIPAC ότι θα αναλάβει την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για το άνοιγμα της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ιερουσαλήμ", ανέφερε ο Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ στο λογαριασμό του στο twitter.
 
Ο Σάεμπ Ερεκάτ, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντάντσιλα "μια κατάφωρη παραβίαση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".  
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα