Οι πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις του 21ου αιώνα

Η τρομοκρατική επίθεση που έγινε στη Νέα Ζηλανδία την Παρασκευή άφησε πίσω της 50 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες. Παρά τον υψηλό απολογισμό, υπήρξαν αρκετές πιο θανατηφόρες επιθέσεις τον 21ο αιώνα, με τους τρομοκράτες να στοχοποιούν χιλιάδες αθώους πολίτες τις τελευταίες δύο δεκαετίες προς επίτευξη των πολιτικών τους αιτημάτων και διασπορά της ιδεολογίας τους.
 
Η επίθεση στους δίδυμους πύργους
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, 19 εξστρεμιστές της Αλ Κάιντα έκαναν αεροπειρατεία σε τέσσερα επιβατικά αεροπλάνα, με τα οποία διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας σε στόχους στις ΗΠΑ. Δύο από τα αεροπλάνα κατέληξαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (δίδυμοι πύργοι) στη Νέα Υόρκη. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 2,996 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 6,000.  
 
Η σφαγή στο Μπεσλάν
Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, Τσετσένοι τρομοκράτες εισέβαλαν σε σχολείο στο Μπεσλάν στη Βόρειο Οσετία και έθεσαν υπό την ομηρία τους τουλάχιστον 1,200 παιδιά και ενήλικες. Δύο μέρες αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, η ομηρία τερματίστηκε αλλά έχασαν τη ζωή τους 355 άτομα, εκ των οποίων οι 186 ήταν παιδιά. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 700.  
 
Τα επτά κτυπήματα στη Βομβάη
Στις 26 Νοεμβρίου του 2008 πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιθέσεις σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες στη Βομβάη της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικού σταθμού, νοσοκομείου και δύο ξενοδοχείων. Οι δέκα Πακιστανοί δράστες της οργάνωσης Lashkar-e-Tayyiba σκότωσαν 164 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 300. Εννέα από αυτούς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ ο μοναδικός που επέζησε εκτελέστηκε το 2012.
 
Η ομηρία στο Peshawar
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2014, τρομοκράτες Ταλιμπάν εισέβαλαν σε ένα στρατιωτικό σχολείο στο Peshawar του Πακιστάν, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Από το τρομοκρατικό τους μένος έχασαν τη ζωή τους 141 άνθρωποι και πάνω από 130 ήταν παιδιά. Η ομηρία έληξε με την επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων.
 
Το μακελειό στη Μαδρίτη
Στις 11 Μαρτίου του 2004, τρεις μέρες πριν τις εκλογές στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονες, συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις σε τέσσερα τρένα εν ώρα αιχμής. Οι επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε 192 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό πάνω από 2,000.
 
Η «παράσταση θανάτου» στη Μόσχα
Στις 23 Οκτωβρίου του 2002, περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές επέδραμαν σε ένα θέατρο στη Μόσχα και έθεσαν υπό ομηρία πάνω από 700 άτομα, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας. Η ομηρία διήρκησε δυόμιση μέρες, μέχρι που κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν στο κτίριο. Εντός του θεάτρου έχασαν τη ζωή τους 170 όμηροι και περίπου 40 τρομοκράτες.
 
Ο μακελάρης της Νορβηγίας
Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 69 νεαρούς, που βρίσκονταν σε μια κατασκήνωση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια. Ενεργοποίησε, επίσης, μία βόμβα στο Όσλο, η οποία σκότωσε οκτώ άτομα. Από τον Μπρέιβικ θεωρείται ότι εμπνεύστηκε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας.
 
Οι βόμβες στο Δελχί
Στις 29 Οκτωβρίου 2005, τρεις εκρήξεις ξεσήκωσαν το Δελχί, προκαλώντας τον θάνατο 67 ανθρώπων και τραυματίζοντας περισσότερους από 200. Οι τρομοκράτες είχαν αφήσει τις βόμβες μέσα σε τσάντες στα παζάρια του Sarojini Nagar και του Paharganj, όπου επικρατεί πολυκοσμία, καθώς και σε ένα λεωφορείο.
 
Οι εκρήξεις της Κωνσταντινούπολης
Στις 15 και στις 20 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη διπλό τρομοκρατικό κτύπημα, με τη χρήση τεσσάρων φορτηγών. Από τις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 700.
 
Τα τρένα του θανάτου στο Λονδίνο
Στις 7 Ιουλίου του 2005, τέσσερεις βομβιστές αυτοκτονίας, έχοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς στα σακίδιά τους, επιτέθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου. Τρεις βόμβες εξερράγησαν, με μερικά δευτερόλεπτα διαφορά, σε τρία διαφορετικά τρένα στο Μετρό και μία ώρα αργότερα άλλη μία βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο. Από τις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους 56 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 700.
 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα