Παράταση στο Brexit με δύο μέρη αποφάσισε το Συμβούλιο

Καθυστέρηση του Brexit αποφάσισε ομόφωνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών απέρριψαν, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός για τις 30 Ιουνίου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν διάφορες απόψεις ως προς την χρονική έκταση της παράτασης και διέρρευσαν αρκετές πιθανές ημερομηνίες, με διαφορετικό σκεπτικό. Τελικά το Συμβούλιο αποφάσισε η αναβολή να έχει δύο επίπεδα, που λαμβάνουν υπόψη δύο διαφορετικά σενάρια:
 
  1. Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου (μία ημέρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές), σε περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψηφίσει την συμφωνία αποχώρησης Μέι-Ε.Ε.
  2. Διορία μέχρι τις 12 Απριλίου, σε περίπτωση νέας καταψήφισης της συμφωνίας, ώστε το Η.Β. να παρουσιάσει μια νέα πορεία, η οποία θα τεθεί εκ νέου ενώπιον του Συμβουλίου.
 
Ξένα ΜΜΕ αποκαλούν αυτή την απόφαση «flextension», σμίγοντας τις αγγλικές λέξεις flexible (ευέλικτη) και extension (επέκταση).
 
Αποσόβησαν το no-deal για λίγο
Στην ουσία, όπως το έθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερεις επιλογές ενώπιον του Ηνωμένου Βασιλείου: Να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με συμφωνία, να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, να ζητήσει μια πολύ μεγαλύτερη παράταση ή να ακυρώσει τη διαδικασία του Brexit.
 
Αυτό που αποσόβησαν οι Ευρωπαίοι στην πολύωρη σύνοδό τους ήταν τον άμεσο κίνδυνο άτακτης εξόδου στις 29 Μαρτίου, υπό το φως της διπλής απόρριψης της συμφωνίας αποχώρησης και των πληροφοριών ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα» για υπερψήφισή της σε μια τρίτη ψηφοφορία. Δεδομένου, όμως, ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση στο Λονδίνο για υπερψήφιση τη συμφωνίας, η απόφαση του Συμβουλίου δεν τον έχει απαλείψει.
 
Το βιολί της η Μέι
Η Τερέζα Μέι, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ικανοποίησε τους ομολόγους της με τις απαντήσεις της (κάποιος από αυτούς δήλωσε ανώνυμα ότι «ήταν από άλλο πλανήτη» και κάποιος άλλος χαρακτήρισε τα λεγόμενά της «90 λεπτά τίποτα»), αξιοποίησε το βήμα στις Βρυξέλλες για να απευθυνθεί στο Λονδίνο και να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για επικύρωση της συμφωνίας της από το Κοινοβούλιο, ενώ αρνήθηκε να δηλώσει ποια από τις υπόλοιπες επιλογές προτιμά, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν.
 
Επέμεινε στη θέση της ότι δεν είναι σωστό να ζητηθεί από τους Βρετανούς να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, από τη στιγμή που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε. πριν από σχεδόν τρία χρόνια και τόνισε ότι το δημοψήφισμα ήταν μεγαλύτερη άσκηση δημοκρατίας στην ιστορία του Η.Β. και το αποτέλεσμά του πρέπει να εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι πιο μακροπρόθεσμη επέκταση του Άρθρου 50 αυτόματα σημαίνει συμμετοχή του Η.Β. στις Ευρωεκλογές.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός τάχθηκε, ταυτόχρονα, εναντίον του ενδεχομένου ακύρωσης του Brexit, όπως απαιτούν τα δύο και πλέον εκατομμύρια Βρετανοί, που μάζεψαν υπογραφές στην ειδική σελίδα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Συνεπώς, μετά το Συμβούλιο, η Μέι περιόρισε τις επιλογές που λακωνικά ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ από τέσσερεις σε δύο: Deal ή no deal.
 
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, φρόντισαν να επαναλάβουν, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό στο Λονδίνο, πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας αποχώρησης.  
 
Τα βρετανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν «απομακρυσμένο» το ενδεχόμενο επικύρωσης της συμφωνίας, παρά τις προσπάθειες της Μέι να καταλαγιάσει την οργή των βουλευτών και τη δεύτερη ευκαιρία που έδωσαν οι Ευρωπαίοι.
 
Το μόνο σίγουρο, μετά από αυτή την απόφαση, είναι πως το κεφάλαιο Brexit δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.  
 

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία