Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παιχθεί η επόμενη πράξη του Brexit

Την επέκταση του Άρθρου 50 αιτήθηκε επίσημα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με επιστολή της στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Μέι θέτει ως χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου την 30η Ιουνίου.
 
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον το αίτημά της θα γίνει αποδεκτό. Αφενός επειδή δεν το έχει αιτιολογήσει επαρκώς ακόμη (αυτό αναμένεται να γίνει ενώπιον των ομολόγων της στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Μαρτίου) και αφετέρου επειδή κάποιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, κατά πόσον αυτό το χρονικό σημείο είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε.
 
Οι Βρυξέλλες φαίνεται να πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα η όποια περίοδος παράτασης να ολοκληρωθεί πριν από τις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μάϊου, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει εγκαίρως κατά πόσον θα συμμετέχει ή όχι το Η.Β. σε αυτές. Η άλλη εναλλακτική είναι μια μεγαλύτερης χρονικής έκτασης αναβολή, που θα επιτρέψει στο βρετανικό πολιτικό σύστημα να κατασταλάξει. Αυτό σημαίνει κανονική συμμετοχή της χώρας σε όλες τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες, για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
 
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πάντως, διεμήνυσε ότι είναι πιθανή η αποδοχή μιας σύντομης χρονικά παράτασης, εάν και εφόσον περάσει η συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο, κάτι που μέχρι στιγμής είναι άγνωστον εάν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί, μετά τις δύο αποτυχίες. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, στη δήλωσή της, έριξε το φταίξιμο για την κατάσταση στους βουλευτές, λέγοντας πως τώρα ήρθε η ώρα να αποφασίσουν, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει την πίεση των Ευρωπαίων σε αυτούς.  
 
Πριν από τους Βρετανούς βουλευτές, ωστόσο, καλούνται να πάρουν απόφαση οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., κατά πόσον θα επιτρέψουν την καθυστέρηση. Και η απόφασή τους πρέπει να είναι ομόφωνη. Ήδη κάποιες πρωτεύουσες αφήνουν να διαρρεύσει ότι αν η θέση της Μέι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, δεν θα διστάσουν να αρνηθούν, οδηγώντας το Η.Β. σε άτακτο Brexit στις 29 Μάϊου.
 
Το no-deal Brexit δεν είναι βεβαίως η προτιμητέα επιλογή για την Ε.Ε., όμως η απειλή του ασκεί αφόρητες πιέσεις στο Λονδίνο και στρατηγικά ήρθε η ώρα για τους Ευρωπαίους να παίξουν αυτό το χαρτί. Δεν αποκλείεται, πάντως, κατά τη διήμερη Σύνοδο να μην ληφθούν τελικές αποφάσεις και το ζήτημα να επιλυθεί σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, η Τερέζα Μέι αναμένεται να επιδιώξει εκ νέου να περάσει τη συμφωνία της από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
 
Η ίδια η Πρωθυπουργός τόνισε δύο φορές σε διάστημα μερικών ωρών πως δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μία επέκταση που υπερβαίνει την 30η Ιουνίου, μια τοποθέτηση που ερμηνεύεται από τους αναλυτές στο Λονδίνο ως προάγγελος παραίτησής της, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και χρειαστεί μια μεγαλύτερη αναβολή.  
 
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, πάντως, οι ευρωσκεπτικιστές δεν έδειξαν σημάδια μετακίνησης από τη θέση τους εναντίον της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε. και το γεγονός πως η Πρωθυπουργός επέλεξε να ρίξει ανοιχτά το φταίξιμο στους βουλευτές για τη δυστοκία του Brexit, κατά το βραδινό της μήνυμα, δεν αναμένεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά.  
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της διάσωσης σκύλου από αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»