Η Γερμανία μπορεί τώρα να επαναπροωθεί πιο εύκολα πρόσφυγες σε άλλες χώρες

Η Γερμανία θα μπορεί τώρα να επαναπροωθεί πρόσφυγες ευκολότερα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως προκύπτει από τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκτός εάν στις άλλες χώρες επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες ή «ακραία οικονομική ανάγκη».
 
Κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, υπεύθυνη για έναν πρόσφυγα είναι η πρώτη χώρα εισόδου του στην ΕΕ. Ωστόσο, οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν κριτική στις συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των προσφύγων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό, πολλοί πρόσφυγες στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι η επιστροφή τους στη χώρα πρώτης εισόδου είναι απαράδεκτη και, συνεπώς, ότι η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία ασύλου τους.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, η αρμοδιότητα της Γερμανίας δεν αποκλείεται μεν, αλλά τα εμπόδια είναι μεγάλα. Η επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα πρώτης εισόδου θεωρείται ανεπίτρεπτη, μόνον εάν θέτει τους πρόσφυγες «σε κίνδυνο ακραίας υλικής ένδειας, η οποία παραβιάζει την απαγόρευση περί απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης».
 
Ωστόσο, τα δικαστήρια πρέπει να εξετάζουν τυχόν «δυσλειτουργίες» στα επιμέρους ευρωπαϊκά κράτη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.. «Οι αδυναμίες παραβιάζουν την απαγόρευση περί απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης όταν αγγίξουν ένα πολύ συγκριμένο ανώτατο όριο», διευκρινίζουν οι δικαστές. Η επιθυμία για τα γερμανικά κοινωνικά στάνταρντ και η «μεγάλη φτώχεια» δεν αποτελούν αιτία μη επαναπροώθησης, όπως επισημαίνεται. Το όριο παραβιάζεται μόνο στην περίπτωση της απάνθρωπης, «ακραία αυλικής ένδειας», που δεν επιτρέπει στους πρόσφυγες «να καλύψουν τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως ειδικότερα το να τραφούν, να πλυθούν και να βρουν κατάλυμα», αποσαφηνίζεται σχετικά.
 
Τέλος, η προθεσμία για την επαναπροώθηση στην πρώτη χώρα εισόδου είναι συνήθως έξι μήνες, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να επεκταθεί στους 18 μήνες, όταν ένας πρόσφυγας αφήνει το κατάλυμά του για να αποφύγει την απέλαση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα