Συνεχίζει τις προσπάθειες να μεταπείσει βουλευτές να στηρίξουν την συμφωνία για το Brexit, η Μέι

Συνεχίζονται στο Λονδίνο οι προσπάθειες της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να μεταπείσει επαρκή αριθμό βουλευτών να στηρίξουν τη συμφωνία του Brexit σε μια τρίτη ψηφοφορία.
 
Τουλάχιστον τρεις Υπουργοί έχουν πει ότι η συμφωνία θα τεθεί ξανά προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων εφόσον η κυβέρνηση αισθανθεί σίγουρη για την υπερψήφιση αυτής.
 
Την περασμένη εβδομάδα η συμφωνία καταψηφίστηκε με 149 ψήφους διαφορά.
 
Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να πείσει τους δέκα βουλευτές του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP). Πιστεύεται ότι αν αυτοί στηρίξουν μια συμφωνία του Brexit που περιέχει το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, τότε πολλοί ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές επίσης θα μεταπειστούν.
 
Οι συνομιλίες κυβερνητικών στελεχών με το DUP συνεχίζονται και σήμερα. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευθεί ότι αν στο μέλλον η Βόρεια Ιρλανδία υποχρεωθεί από την ΕΕ να εφαρμόσει κάποιον νέο κανονισμό, τότε ο κανονισμός αυτός θα υιοθετηθεί και από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μην υπάρξει διαχωρισμός της Βόρειας Ιρλανδίας από την υπόλοιπη χώρα.
 
Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να ποντάρει στη διευκρίνιση που ετοιμάζει ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση που προβλέπει το backstop.
 
Ο κ. Κοξ αναμένεται να αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί το Άρθρο 62 της Συνθήκης της Βιέννης που προβλέπει τη μονομερή αποχώρηση από μία διεθνή συνθήκη εφόσον αυτή προκαλεί «απρόβλεπτες περιστάσεις» που επηρεάζουν αρνητικά μία χώρα.
 
Παράλληλα, το DUP φέρεται να συζητά την ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή ψήφου ανοχής στην κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι. Η αρχική συμφωνία που εκπνέει τον Ιούνιο είχε κλείσει αφού το DUP είχε εξασφαλίσει 1 δισεκατομμύριο λίρες από το Λονδίνο για τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Παρόλα αυτά, ένας πυρήνας ακραιφνών ευρωσκεπτικιστών αλλά και αντιπάλων του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα έχουν προαναγγείλει ότι θα καταψήφιζαν και για τρίτη φορά τη συμφωνία, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του DUP.
 
Η απόφαση για το κατά πόσο η νέα «ουσιώδης ψηφοφορία» θα διεξαχθεί αύριο θα πρέπει να ανακοινωθεί σήμερα.
 
Πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανό το σενάριο η κα Μέι να πραγματοποιήσει τη νέα ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα αφού πρώτα θα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης μία παράταση του Άρθρου 50 κατά ένα ή δύο έτη.
 
Το σκεπτικό μίας τέτοιας κίνησης θα ήταν να αυξηθεί η πίεση επί των Brexiteers βουλευτών που φοβούνται ότι μία μεγάλη σε διάρκεια αναβολή θα μπορούσε να απειλήσει την υλοποίηση του Brexit.

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα