Παράλληλες συνεδρίες στις Βρυξέλλες

Ξεκινούν στις 10:00 τοπική ώρα Βρυξελλών, οι δύο παράλληλες συνεδριάσεις των  28 Υπουργών Εξωτερικών και Γεωργίας με τα θέματα των σχέσεων με την Κίνα και την αναμόρφωση της ΚΑΠ να κυριαρχούν στις δύο ατζέντες.
 
Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Federica Mogherini, θα ξεκινήσει στις 10.00 και οι 28 θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και στη συνέχεια, θα προχωρήσουν σε ευρεία και ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων για την Κίνα και τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Πρόκειται για προπαρασκευαστική συζήτηση για τη συζήτηση μεταξύ αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου και ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2019 στις Βρυξέλλες.
 
Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi. Αναμένεται να διερευνήσουν τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας σε πολυμερείς θεσμούς και σε παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων. Της συζήτησης αυτή θα προηγηθεί ο Στρατηγικός Διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας.  Οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την κοινή ανακοίνωση της Υπάτης Εκπροσώπου και της Κομισιόν που εκδόθηκε στις 12 Μαρτίου 2019 ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου. Η κοινή ανακοίνωση εξετάζει τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας και τις σχετικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Προτείνει τρεις στόχους: να εμβαθύνει τη δέσμευσή της στην Κίνα για την προώθηση κοινών συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, να αναζητήσει σθεναρά πιο ισορροπημένες και αμοιβαίες συνθήκες που διέπουν τις οικονομικές σχέσεις και να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες οικονομικές πραγματικότητες και να ενισχύσει τις εσωτερικές πολιτικές και τη βιομηχανική βάση της ΕΕ. Παρουσιάζει 10 συγκεκριμένες ενέργειες προς συζήτηση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Στόχος του είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη βελτίωση της προσέγγισης της Ευρώπης ώστε να είναι πιο ρεαλιστική, δυναμική και πολύπλευρη. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς να συνεργαστούν με την Κίνα και να εμβαθύνουν τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, ιδίως σε βασικούς τομείς όπως η πολυμέρεια, η αλλαγή του κλίματος, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης - JCPOA, την κορεατική χερσόνησο κτλ), η διατήρηση της ειρήνης και η αντιμετώπιση των προκλήσεων περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και θα επαναλάβουν τα βασικά μηνύματα της ΕΕ στην Κίνα, μεταξύ άλλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου δικαίου, και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
 
Ακολούθως το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση στην Υεμένη, εστιάζοντας ειδικότερα στους τρόπους υποστήριξης της εφαρμογής της "Συμφωνίας της Στοκχόλμης" που επετεύχθη μεταξύ των αντιπροσώπων των συμβαλλομένων της Υεμένης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2018. Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει αρκετές αποφάσεις και συμπεράσματα χωρίς συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τις «κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την αποφυγή διακρίσεων στην εξωτερική δράση». Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να σηματοδοτήσουν την πέμπτη επέτειο της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.
 
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που προεδρεύεται από τον Petre Daea, Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας και συνεδριάζει παράλληλα, θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη μεταρρυθμιστική δέσμη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δημόσια συνεδρίαση και θα βασιστεί σε έκθεση και ερωτηματολόγιο της Προεδρίας. Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν σε όλα τα τρία σχέδια κανονισμών που περιλαμβάνονται στη δέσμη της ΚΑΠ. Στο ίδιο πλαίσιο οι 28 ασχοληθούν και με δύο άλλα θέματα σχετικά με την έκβαση μιας διάσκεψης με θέμα «στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, και τη διερεύνηση οικολογικών κλιματικών προγραμμάτων» και σχετικά με τη συνδεδεμένη στήριξη. Μετά το γεύμα, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αλιεία μικρής κλίμακας και για μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των αποτελεσμάτων της κλασσικής αναπαραγωγής φυτών. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων για τη βιο-οικονομία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις βέλτιστες πρακτικές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και στον τρόπο με τον οποίο η μελλοντική ΚΑΠ και το νέο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της βιο-οικονομίας. Τέλος, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με ορισμένα θέματα που αφορούν το νερό στη γεωργία και την κατάσταση στην αγορά κρέατος.
 
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ύψους 365 δισεκατομμυρίων ευρώ εισάγουν ένα νέο μοντέλο  με το οποίο τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο χρησιμοποίησης των κεφαλαίων τους και θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους. Στο επίπεδο της ΕΕ θα προσδιοριστεί ένα ενιαίο σύνολο 9 οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων σε επίπεδο ΕΕ και κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη. Η Κομισιόν θα εγκρίνει κάθε σχέδιο για τη διασφάλιση της συνοχής και της προστασίας της ενιαίας αγοράς και θα παρακολουθεί την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων και των στόχων χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεικτών αποτελεσμάτων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ. Οι προτάσεις της Κομισιόν περιγράφουν επίσης νέες υποχρεώσεις και κίνητρα για τους αγρότες στο προσκήνιο της δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα. Οι άμεσες πληρωμές θα εξαρτώνται από την ενίσχυση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν οικολογικά προγράμματα για τη στήριξη των αγροτών πέρα ​​από τις υποχρεωτικές απαιτήσεις που χρηματοδοτούνται με ένα μερίδιο των εθνικών άμεσων ενισχύσεων. Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ θα στοχεύει καλύτερα τους μικρούς και νέους γεωργούς, διευκολύνοντας έτσι την ανανέωση των γενεών και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση της γνώσης και της καινοτομίας.
 
Τέλος, προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση για τον τρόπο στήριξης της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στο πλαίσιο του μελλοντικού κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, η σλοβενική αντιπροσωπία θα παρουσιάσει την κοινή δήλωση Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας, για το θέμα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα