Αγόρασε όπλα μέσω διαδικτύου ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Ο φερόμενος ως ο βασικός δράστης του μακελειού στην Κράιστσερτς, ο Μπράντον Τάραντ, είχε αγοράσει τέσσερα πυροβόλα όπλα μέσω Διαδικτύου, από κατάστημα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, γνωστοποίησε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun City, εξήγησε πως ο Τάραντ αγόρασε τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως ανάμεσά τους δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε στα τεμένη της Κράιστσερτς την Παρασκευή.

Ο Τιπλ τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε το «εξαιρετικό» ως προς τον αγοραστή αυτόν, καθώς διέθετε άδεια οπλοφορίας. Πρόσθεσε ότι το κατάστημα λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι πωλήσεις έγιναν με βάση μια «διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία» της Νέας Ζηλανδίας.

Έρευνες σε δύο σπίτια στην Αυστραλία

Η αντιτρομοκρατική της Αυστραλίας εκτέλεσε εντάλματα ερεύνης σε δύο πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας τα οποία συνδέονται με την έρευνα που διενεργείται για τη μαζική δολοφονία 50 ανθρώπων σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας την Παρασκευή.

Η αστυνομία της Αυστραλίας γνωστοποίησε ότι μετά τις 08:30 της Δευτέρας [σ.σ. τις 23:30 την Κυριακή ώρα Ελλάδας], ερεύνησε δύο σπίτια στις κοινότητες Σάντι Μπιτς και Λόρενς μια ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Ο κύριος σκοπός» των δύο επιχειρήσεων «ήταν να συγκεντρωθεί επίσημα υλικό που μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας στη συνεχιζόμενη έρευνά της», εξήγησαν η ομοσπονδιακή αστυνομία και η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Κατά την ανακοίνωση, η οικογένεια του Αυστραλού που συνελήφθη, καθώς φέρεται να ήταν ο ένας από τους βασικούς δράστες του μακελειού στην Κράιστσερτς, προσέφερε τη βοήθειά της στις αρχές.

Τα δύο σπίτια που ερευνήθηκαν ήταν αυτά στα οποία μεγάλωσε ο Αυστραλός, ο Μπρέντον Τάραντ, 28 ετών, που πάντως τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε στο εξωτερικό.

«Η κοινότητα μπορεί να είναι βέβαιη ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να υποδεικνύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε τρέχουσα ή επικείμενη απειλή που να συνδέεται με τα εντάλματα ερεύνης», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Είχε επισκεφθεί το Ισραήλ ο μακελάρης

Ο Μπρέντον Τάραντ, που κατηγορείται για τις επιθέσεις σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, είχε επισκεφθεί το Ισραήλ στα τέλη του 2016, όπως έγινε γνωστό σήμερα από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο 28χρονος Αυστραλός έφτασε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2016, έχοντας λάβει τρίμηνη τουριστική βίζα. Έμεινε στη χώρα για εννέα ημέρες, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το τι έκανε κατά τη διαμονή του στο Ισραήλ ο Τάραντ. Η πρεσβεία της Αυστραλίας και το προξενείο της Νέας Ζηλανδίας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την πληροφορία.

Στα τέλη του 2016 ο Τάραντ ταξίδεψε επίσης στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία, όπου επισκέφθηκε πεδία ιστορικών μαχών, προτού να συνεχίσει την περιοδεία του, το 2017, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Επέστρεψε στα Βαλκάνια τον Νοέμβριο του 2018 και περιηγήθηκε σε ιστορικές τοποθεσίες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ κατόπιν πήγε και στην Ουγγαρία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο