Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις ενδέχεται να καταβάλει η Boeing

Η συντριβή των δυο αεροσκαφών Boeing 737-8 Max στην Ινδονησία και την Αιθιοπία θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη νομική καταστροφή στην ιστορία της αεροπορίας, γράφει η γερμανική Die Welt, επικαλούμενη τον καθηγητή Ελμαρ Γκιέμουλα, δικηγόρο, εμπειρογνώμονα αεροπορίας και επίτιμο καθηγητή του δικαίου της αεροπορίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
 
«Η ιδιαιτερότητα των δυο τραγικών δυστυχημάτων είναι οι προφανείς αδυναμίες του σχεδιασμού των αεροσκαφών και, επομένως, υπάρχει ευθύνη για τα προϊόντα της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρίας Boeing», λέει ο καθηγητής Γκιέμουλα σε συνέντευξή του στην Die Welt.
 
«Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, μια αξίωση αποζημίωσης με ποινικό χαρακτήρα είναι πολύ πιθανή», λέει ο Γκιέμουλα.
 
Η Boeing μπορεί να γνώριζε τον κίνδυνο ακόμη και πριν από την πρώτη συντριβή στην Ινδονησία, αλλά σίγουρα μετά το δεύτερο δυστύχημα λίγους μήνες μετά, μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η Boeing παραδέχθηκε πρόσφατα την αναθεώρηση του λογισμικού ελέγχου πτήσης για τα μοντέλα 737 Max, το οποίο είναι πιθανότατα η αιτία της συντριβής των δυο αεροσκαφών. Επί του παρόντος, έχει απαγορευτεί παγκοσμίως η πτήση σε περισσότερα από 370 μοντέλα.
 
Ο εμπειρογνώμονας του αεροπορικού δικαίου καθηγητής Γκιέμουλα αναφέρει μάλιστα τις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής νομολογίας, καθώς η ήδη υψηλή αποζημίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί με βάση το διεθνές δίκαιο να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί από τα δικαστήρια "για λόγους τιμωρίας". Οι ειδικοί νομικοί εκτιμούν ότι οι αποζημιώσεις για τα 350 θύματα θα μπορούσαν να κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ο καθηγητής Γκιέμουλα εκτιμά μάλιστα ότι αξίωση για αποζημίωση από την Boeing θα έχουν όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν πάρει τα 737 max. Για παράδειγμα, λόγω της απαγόρευσης πτήσεων των αεροσκαφών αυτών, θα πρέπει να νοικιάσουν τώρα αεροσκάφη αντικατάστασης ή να ανατρέψουν τον προγραμματισμό των πτήσεων τους. Και αυτό θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια. "Μιλάμε συνολικά για αρκετά δισεκατομμύρια ζημιές", λέει ο Γκιέμουλα στην Die Welt.
 
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (Σύμβαση του Μόντρεαλ), οι δύο αεροπορικές εταιρείες Lion Air και Ethiopian Airlines μετά τις δύο τραγωδίες, θα πρέπει να καταβάλλουν στους συγγενείς των θυμάτων ανά άτομο μέχρι και 120.000 δολάρια ΗΠΑ. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν οι αεροπορικές εταιρείες ευθύνονται για τα δυστυχήματα. Αυτές οι δαπάνες στη συνέχεια αναμένεται να ζητηθούν από την Boeing.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη