Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα κέρδισε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο στη Σλοβακία

Η φιλελεύθερη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης της Σλοβακίας, κέρδισε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Σάββατο και στον δεύτερο γύρο στις 30 Μαρτίου θα αντιμετωπίσει τον Ευρωπαίο επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς.
 
Η 45χρονη δικηγόρος κέρδισε το 40,55% των ψήφων έναντι 18,66% για τον Σέφκοβιτς, τον οποίο στηρίζει το κυβερνών κόμμα Smer- SD, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σλοβακίας με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων. Η συμμετοχή ανήλθε στο 48,73%.
 
Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus, η Τσαπούτοβα οδεύει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με σαφές προβάδισμα και το 64,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 35,6% για τον αντίπαλό της.
 
«Ζήτησα την ψήφο όλων των ψηφοφόρων και άρα σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε η Τσαπούτοβα, η οποία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας. Μάλιστα ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της όχι μόνο στα σλοβακικά, αλλά και στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
«Απεδείχθη ότι θέλουμε η χώρα μας να είναι αξιοπρεπής και δίκαιη. Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι το πρόσωπο που μπορεί να βγάλει τη Σλοβακία από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα ο οποίος στηρίζει την Τσαπούτοβα. «Μην μείνετε σπίτι σας στον δεύτερο γύρο. Κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η Σλοβακία είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.
 
Η Τσαπούτοβα είχε συμμετάσχει πέρυσι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα