Οι ιρακινές αρχές άνοιξαν ομαδικό τάφο στο Κότζο

Ένας πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους άνοιξε χθες Παρασκευή στο Κότζο, μια περιοχή όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ, παρουσία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ.
 
Το άνοιγμα του τάφου αυτού από τις αρχές του Ιράκ για την εκταφή των σορών και τον εντοπισμό στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων θα επιτρέψει να διευκρινιστεί η τύχη εκατοντάδων κατοίκων του Κότζο στην περιοχή Σίντζαρ της επαρχίας Νινευή, διαβεβαίωσε ο ΟΗΕ που ερευνά για να καθορίσει αν οι σφαγές αυτές αποτελούν γενοκτονία.
 
Στο Κότζο, από όπου κατάγεται και η Μουράντ, πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2014.
 
Ηλικίας 25 ετών, η νεαρή Γιαζίντι και η ίδια πρώην σκλάβα του σεξ των μαχητών του ΙΚ, μάχεται μαζί με τη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ ώστε να αναγνωριστούν τα εγκλήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
 
Κατά την επέλασή τους στο Ιράκ το 2014, στη διάρκεια της οποίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περισσότερες από 700 γυναίκες και παιδιά από το Κότζο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια άνω των 9 ετών έγιναν σκλάβες του σεξ των τζιχαντιστών, ενώ τα αγόρια πάνω των 7 ετών παιδιά- στρατιώτες.
 
Καλώντας τις αρχές στη Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν να «προστατεύσουν τους ομαδικούς τάφους» ώστε να βρεθούν εκεί αποδείξεις «για τη γενοκτονία των Γιαζίντι», η Νάντια Μουράντ ζήτησε «να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων».
 
«Δεν θα υπάρξει συμφιλίωση με τις αραβικές φυλές της περιοχής μας, αν οι αξιωματούχοι τους δεν δώσουν τα ονόματα των δραστών των εγκλημάτων προκειμένου να δικαστούν», τόνισε, την ώρα που οι Γιαζίντι κατηγορούν πολλά μέλη της σουνιτικής κοινότητας, που αποτελεί μειονότητα στην περιοχή, ότι ήταν συνεργοί των τζιχαντιστών.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ Κάριμ Άσαντ Άχμαντ Χαν, το άνοιγμα του ομαδικού αυτού τάφου σηματοδοτεί «μια σημαντική στιγμή». Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ΙΚ έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους, στους οποίους ενδέχεται να περιέχονται περισσότερα από 1.200 πτώματα.
 
Ο Χαν εξήγησε ότι στην περιοχή Σίντζαρ έχουν εντοπιστεί «73 ομαδικοί τάφοι». «Διαπράχθηκε κακό, προκλήθηκαν ζημιές και αυτό δεν μπορεί να σβηστεί με όμορφα λόγια», κατήγγειλε.
 
Μόνο στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκονται το Κότζο και η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου του ΙΚ περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 είναι Γιαζίντι, σύμφωνα με τις αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη