Παρασκευή 26 Απρ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Έρχονται δύσκολες μέρες στο Λονδίνο-Ενώπιον αποφάσεων και οι ηγέτες των «27»

  14/03/2019 22:18
Έρχονται δύσκολες μέρες στο Λονδίνο-Ενώπιον αποφάσεων και οι ηγέτες των «27»

Έρχονται δύσκολες μέρες στο Λονδίνο-Ενώπιον αποφάσεων και οι ηγέτες των «27»

  14/03/2019 22:18
Με 412 ψήφους υπέρ και 202 κατά, η Βουλή των Κοινοτήτων εξουσιοδότησε απόψε την βρετανική Κυβέρνηση να αιτηθεί επέκταση του Άρθρου 50. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για άλλη μία ψηφοφορία –την τρίτη, μετά από δύο αποτυχίες- επί της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας δεν σημαίνει αυτόματη αναβολή του Brexit, καθώς η ημερομηνία εξόδου παραμένει, ως έχουν τα πράγματα, η 29η Μαρτίου. Θα πρέπει η Πρωθυπουργός να αιτηθεί στην Ε.Ε. την παράταση και το αίτημά της να γίνει ομόφωνα αποδεκτό από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Εγκρίθηκε η επέκταση του Άρθρου 50-Καθυστερεί το Brexit
 
Πριν, όμως, συμβεί αυτό, θα προηγηθεί νέο θρίλερ στο Λονδίνο, καθώς πρώτος στόχος της Τερέζα Μέι είναι να θέσει εκ νέου τη συμφωνία της σε ψηφοφορία, με την ελπίδα αυτή τη φορά να εισπράξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η λογική αυτή βασίζεται στην πιθανότητα κάποιοι Brexiteers Συντηρητικοί βουλευτές, να προτιμήσουν το σύντομο Brexit που θα προκύψει από την επίτευξη συμφωνίας από μία μεγάλη παράταση, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
 
Εάν η συμφωνία περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα αιτηθεί «τεχνική» παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου και προετοιμασία της εφαρμογής του Brexit.
 
Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει ούτε αυτή την φορά να περάσει την συμφωνία της. Και η απάντηση σε αυτό δεν είναι  ξεκάθαρη, καθώς θα πρέπει να αιτηθεί μια μεγαλύτερης διάρκειας καθυστέρηση της διαδικασίας εξόδου, η οποία είτε θα γίνει αποδεκτή από τους άλλους ηγέτες είτε θα απορριφθεί.
 
Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, πάντως, πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι μια σύντομη παράταση θα ήταν άνευ ουσίας και δύσκολα θα ήταν σε θέση η Μέι να την τεκμηριώσει, καθώς δημιουργεί τον ορατό κίνδυνο επανάληψης των σκηνικών που βιώνουμε σήμερα και στη συνέχεια. Από ευρωπαϊκά χείλη έχουν ακουστεί εισηγήσεις που εκτείνονται μέχρι και τα δύο χρόνια, ως πιθανή περίοδο επέκτασης.
 
Σε περίπτωση μακράς παράτασης, γίνεται κατανοητό ότι το Η.Β., παρά το γεγονός πως θα παραμένει με το ένα πόδι έξω από την Ε.Ε., όπως και σήμερα, θα είναι πλήρες κράτος-μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές και στους θεσμούς της Ε.Ε. και της συνέχισης της οικονομικής συνεισφοράς στο μπλοκ.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας