Καθηλώνει όλα τα 737 Max η Boeing-Τα νέα στοιχεία

Την απόφασή της να καθηλώσει όλα τα αεροσκάφη 737 Max σε όλο τον πλανήτη, αποφάσισε η Boeing μετά τα προκαταρτκικά ευρήματα των ερευνητών αναφορικά με την συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.
 
Συγκεκριμένα, συνολικά 371 αεροσκάφη του ίδιου τύπου βρίσκονται σε υπηρεσία και από σήμερα θα αποσυρθούν , μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.
 
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ σε δήλωση της σημειώνει πως τα νέα αποδεικτικά στοιχεία καθώς και πρόσφατα εκλεπτυσμένα δορυφορικά δεδομένα προκάλεσαν την απόφαση προσωρινής αναστολής πτήσεων των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται πως ήδη πολλές χώρες ανακοίνωσαν πως δεν θα δέχονται στον εναέριο χώρο τους πτήσεις από Boeing 737 Max.
 
Κοινά στοιχεία των δύο μοιραίων πτήσεων

Ο σάλος που ξέσπασε παγκοσμίως, με διάφορες χώρες την μία μετά την άλλη να κλείνουν τους εναέριους χώρους τους για τα Boeing 737 Max, προέκυψε ακριβώς γιατί οι δύο αυτές πτήσεις που συνετρίβησαν σε διάστημα περίπου πέντε μηνών έγιναν με το ίδιου τύπου αεροσκάφος. Μέχρι τώρα όμως υπήρχαν μόνο εικασίες, χωρίς καμία απόδειξη πως το γεγονός δεν ήταν τυχαίο.

Αντίθετα, ο υπουργός του Καναδά αποκάλυψε πως τα δεδομένα αυτά, που δείχνουν ομοιότητες στις δύο πτήσεις, είναι που οδήγησαν την χώρα του να απαγορεύσει τα συγκεκριμένα Boeing.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ(FAA) είχε ανακοινώσει ότι καθηλώνει τα Boeing 737 MAX 8 και 9 και ότι «προέβη στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συλλογής δεδομένων και νέων στοιχείων», μετά την δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς πάντως να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο. 

Η ανακοίνωση της FAA

«Η FAA διατάζει την προσωρινή καθήλωση των αεροσκαφών Boeing 737 MAX που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ή στην επικράτεια των ΗΠΑ. Ο οργανισμός προέβη στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συλλογής δεδομένων και νέων στοιχείων που συλλέχθηκαν στο site και αναλύθηκαν σήμερα.

Αυτά τα στοιχεία, μαζί με πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα που ήταν διαθέσιμα στην FAA σήμερα το πρωί, οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Η καθήλωση των αεροσκαφών θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω διερευνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πληροφοριών από τα μαύρα κουτιά και τα ηχογραφημένα μηνύματα των πιλότων.

Ομάδα της FAA βρίσκεται στην Αιθιοπία βοηθώντας τη NTSB στη διερεύνηση του δυστυχήματος της πτήσης 302. Ο οργανισμός θα συνεχίσει να διερευνά».

Boeing: Τα 737 Max είναι ασφαλή, υποστηρίζουμε την απόφαση καθήλωσης

Η Boeing, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να καθηλώσει τα Boeing 737 Max, εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως η σύσταση για την ακινητοποίηση προσωρινά του στόλου των αεροσκαφών αυτών έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας, προκειμένου να υπάρξει καθησυχασμός του κοινού. 

«Υποστηρίζουμε την προδραστική αυτή απόφαση που ελήφθη προληπτικά. Η ασφάλεια είναι μια σημαντική αξία για την Boeing από τότε που κατασκευάζει τα αεροσκάφη της», δήλωσε ο Ντένις Μουίλενμπεργκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αεροναυπηγικής εταιρίας. «Η Boeing διατηρεί πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του 737 MAX», πρόσθεσε ο πρόεδρός της.

Με ελάχιστο κέρδος έκλεισε η μετοχή της Boeing

Παρότι η μετοχή της Boeing από την Δευτέρα κατρακυλά, σφραγίζοντας απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων, την Τετάρτη έκλεισε με ελάχιστο κέρδος 0,5%, αν και κατά την διάρκεια της ημέρας έφτασε και στο -3%. 

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η καθήλωση των αεροσκαφών δίνει στην Boeing χρόνο να χειριστεί τα προβλήματα, χωρίς τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει άλλη μια καταστροφή. 

Η Southwest, η American Airlines και η United Airlines είναι οι τρεις αμερικανικές εταιρίες που διαθέτουν Boeing 737 Max και ανακοίνωσαν ότι καταβάλουν προσπάθειες να επανατοποθετήσουν τους επιβάτες τους, μετά την απαγόρευση πτήσεων με το συγκεκριμένο αεροσκάφος. 

Η Southwest είναι η εταιρία που διαθέτει τα περισσότερα Boeing 7373 Max παγκοσμίως με 34 αεροσκάφη, ενώ η American έχει 24 και η United 14. Την Τετάρτη η μετοχή της Southwest κατέγραψε πτώση 0,4%.

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»