Προς καθυστέρηση οδηγείται το Brexit, μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής

Η βρετανική Βουλή απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Δεν έχει κάνει καμία πρόοδο, όμως, αναφορικά με την έγκριση συμφωνίας, που είναι ουσιαστικά η μοναδική εναλλακτική επιλογή στο no-deal Brexit, όπως ήδη επισήμανε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τις ψηφοφορίες να είναι πλέον καθημερινές, η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην πολιτική κρίση, με την αβεβαιότητα να παραμένει πρωταγωνίστρια σε αυτό το πρωτοφανές αλαλούμ.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να καθυστερήσει την έξοδο του από την Ε.Ε. μονομερώς, καθώς θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών για κάτι τέτοιο.
 
Μετά την μη δεσμευτική απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, η Κυβέρνηση θα θέσει σε ψηφοφορία την Πέμπτη (υπό την αίρεση τροποποιήσεων) την επέκταση του Άρθρου 50 για αλλαγή της ημερομηνίας εξόδου.
 
Η πρόταση της κυβέρνησης αναφέρει ότι, αν μέχρι την προσεχή Τετάρτη έχει επικυρωθεί κάποια συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα ζητηθεί από την ΕΕ παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή τις παραμονές της έναρξης της θητείας του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Σε περίπτωση που δεν έχει εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές μια συμφωνία έως την Τετάρτη, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη παράταση, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
 
Μετά από τη ψηφοφορία, η Μέι προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά καθυστέρηση του Brexit αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα τις ερχόμενες μέρες.
 
«Αν η Βουλή βρει τρόπο τις ερχόμενες μέρες να στηρίξει μια συμφωνία, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιδιώξει μια σύντομη, περιορισμένη τεχνική επέκταση του Άρθρου 50… Μια τέτοια σύντομη τεχνική επέκταση είναι πιθανόν να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε μια συμφωνία», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο.
 
«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες – και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου – τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.
 
Υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων, ενδέχεται εντός των επόμενων ωρών να ανακοινωθεί επίσημα μια νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε. με σκοπό αυτή τη φορά να εγκριθεί, στην κόψη του ξυραφιού, ενώ ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα.
 
Ήδη η εσωκομματική αντιπολίτευση στέλνει μηνύματα προς την κατεύθυνση Μέι πως δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της, ενώ προβλέπονται αναταράξεις στην Κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, καθώς βουλευτές που ευθυγραμμίστηκαν με την κομματική γραμμή, απαιτούν την απομάκρυνση στελεχών της Κυβέρνησης που την αγνόησαν.
 
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Βουλής, η Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Sarah Newton, υπέβαλε την παραίτησή της, καθώς ψήφισε ενάντια στην κομματική εντολή. Πρόκειται για το 15ο μέλος της Κυβέρνησης που παραιτήθηκε από το αξίωμά του λόγω του Brexit.

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν