LIVE: Σε επέκταση του Άρθρου 50 οδηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο

Αλαλούμ στη βρετανική Βουλή μετά την απόρριψη του Brexit χωρίς συμφωνία. Προς επέκταση του Άρθρου 50 οδηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ενώ αναμένονται παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών. 
 
Μετά την μη δεσμευτική απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, η Κυβέρνηση θα θέσει σε ψηφοφορία αύριο (υπό την αίρεση τροποποιήσεων) την επέκταση του Άρθρου 50 για αλλαγή της ημερομηνίας εξόδου.
 
Η πρόταση της κυβέρνησης αναφέρει ότι, αν μέχρι την προσεχή Τετάρτη έχει επικυρωθεί κάποια συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα ζητηθεί από την ΕΕ παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή τις παραμονές της έναρξης της θητείας του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Σε περίπτωση που δεν έχει εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές μια συμφωνία έως την Τετάρτη, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη παράταση, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
 
 
Η είδηση ανανεώνεται:
***«Ξεκίνησε η απόλυτη μάχη του Brexit», μεταδίδει το Sky News.
 

***Βρισκόμαστε σε συνταγματική κρίση, δηλώνει ο επικεφαλής του SNP Ian Blackford.   
 

***Ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε ότι η επέκταση του Άρθρου 50 χωρίς ξεκάθαρο στόχο δεν αποτελεί λύση.  
 

***Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως αν οι βουλευτές δεν υποστηρίξουν την συμφωνία της και δεν θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50 και, ως εκ τούτου, το Η.Β. θα πρέπει να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές.
 

***Αυξάνεται η φημολογία για ενδεχόμενες παραιτήσεις, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ. 

***Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για καθυστέρηση του Brexit. 

***Νέο αποτέλεσμα: 321 ψήφοι υπέρ και 278 ψήφοι κατά.
 

***Η Times αναφέρει πως πρέπει να αναμένονται παραιτήσεις Υπουργών,  λόγω της τροπολογίας Σπέλμαν.
 

***Η Βρετανία θα πρέπει να πείσει "κάθε" κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιθυμεί μια αναβολή του Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.
 
Ο Στεφ Μπλοκ έκανε τη δήλωση αυτή με αφορμή μια παρουσίαση, αποκαλυπτική των ειδικών προετοιμασιών στις οποίες προχώρησε η ολλανδική κυβέρνηση στα μεγαλύτερα λιμάνια ενόψει του Brexit που προβλέπεται στις 29 Μαρτίου.
 
"Όλοι όσοι βρίσκονται εδώ θα πληγούν ιδιαίτερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία", είπε.
 
"Το θέμα μας θα είναι προφανώς να γνωρίζουμε για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί αυτή η αναβολή γιατί μια αναβολή χωρίς σαφή στόχο δεν θα επιλύσει τίποτα", υπέδειξε. "Η Ολλανδία θα εξετάσει καλόπιστα ένα τέτοιο αίτημα αλλά, βέβαια, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να πειστεί", πρόσθεσε ο υπουργός.
 

***Το «Malthouse Compromise» απορρίφθηκε με 164 ψήφους υπέρ και 374 ψήφους κατά.
 
Σε εξέλιξη η ψηφοφορία της βασικής πρότασης, όπως έχει τροποποιηθεί. 
 

***Η τροπολογία Σπέλμαν περιπλέκει αρκετά τα πράγματα για την Κυβέρνηση, αφού θα προστεθεί στην βασική απόφαση.
 
Παρά τον κατηγορηματικό της χαρακτήρα, όμως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όντως δεν υπάρξει no-deal Brexit, καθώς αφενός δεν είναι δεσμευτική και αφετέρου δεν ζητά την ακύρωση της διαδικασίας εξόδου.
 

***Η τροπολογία «Malthouse Compromise» αφορά τη διαδικασία διαχείρισης της μη συμφωνίας. Ζητά από την Κυβέρνηση να ζητήσει καθυστέρηση της εξόδου μέχρι τις 22 Μαΐου.

***Η ψηφοφορία συνεχίζεται. 

***Με 312 ψήφους υπέρ και 308 ψήφους κατά, πέρασε η τροπολογία Σπέλμαν. Αυτό ερμηνεύεται ως ήττα για την Τερέζα Μέι. 

***Οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της τροπολογίας Σπέλμαν, που θα απαγορεύει έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αποχώρησης, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
 
Αυτή διαφέρει από την κυβερνητική πρόταση, επειδή δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε έξοδο την 29η Μαρτίου αλλά γενικά στο ενδεχόμενο no-deal Brexit.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:
***Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, στις 12.30 μμ για να συζητήσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν από το Brexit και την πολιτική της Κυβέρνησης.
 
Όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, η συνεδρία θα είναι κλειστή και σε αυτήν προσκλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Εισαγγελέας.

***Η Κυβέρνηση υπέστη δύο ήττες στη Βουλή των Λόρδων, αναφορικά με το Brexit. Στην πρώτη επικράτησε μία τροπολογία των Εργατικών που είχε ως στόχο την συνέχιση του εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Ιρλανδία.
 
Στη δεύτερη υπερψηφίστηκε μια διακομματική πρόταση για την μελλοντική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

***Αυτοί που υποστηρίζουν το Brexit «κυνηγούν μονόκερους εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar. «Θα πρέπει, στο επόμενο χρονικό διάστημα, να καταστεί ξεκάθαρο ότι οι μονόκεροι υπάρχουν μόνο στα παραμύθια», τόνισε.
 
Διερωτήθηκε αν αυτό ήθελαν οι άνθρωποι που τάχθηκαν υπέρ του Brexit. «Το Westminster μπορεί απόψε να αποσύρει από το τραπέζι το no-deal και αν το πράξουν, τότε υπάρχει η δυνατότητα να διερευνήσουμε εναλλακτικές, για παράδειγμα την παραμονή του Η.Β. στην τελωνειακή ένωση», πρόσθεσε.  
 

***Το μήνυμα πως η συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ Η.Β. και Ε.Ε. δεν είναι διαπραγματεύσιμη, έστειλε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
Εκφράζοντας λύπη για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, είπε πως «αν οι Βρετανοί ζητούν μια νέα προθεσμία, αυτό μπορεί να είναι μια τεχνική προθεσμία, για να εφαρμοστεί η έξοδος». Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να εξεταστεί από την Ε.Ε.
 
Επανέλαβε πως πρέπει να υπάρχει λόγος για πρόσθετη προθεσμία. «Δεν μπορεί να είναι για την επαναδιαπραγμάτευση μιας συμφωνίας που διαπραγματευτήκαμε για πολλούς μήνες και για την οποία είπαμε ότι δεν ήταν επανδιαπραγματεύσιμη», τόνισε.
 
«Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο βρίσκεται στο Λονδίνο και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες στις άλλες 27 χώρες αποφάσισαν να μείνουν στην Ευρώπη και να προχωρήσουν. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο, γιατί ο κόσμος δεν περιμένει», κατέληξε.
 

***Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές προσεγγίζουν τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης, με στόχο να ασκήσουν βέτο στην επέκταση του Άρθρου 50, έτσι ώστε να σιγουρευτούν ότι το Η.Β. θα εξέλθει από την Ε.Ε. στο τέλος του μήνα χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με την Guardian.
 
Αν και απαιτείται ομοφωνία, εκτίμηση είναι πως αυτές οι ζυμώσεις θα αποτύχουν, καθώς οι εν λόγω Κυβερνήσεις «έχουν πιο σημαντικές μάχες να δώσουν στην Ε.Ε.».  

***Κι ενώ στο Λονδίνο συζητούν για τροπολογίες, λίγες ώρες πριν από τη νέα ψηφοφορία, στην υπόλοιπη Ευρώπη επικεντρώνονται στο σενάριο του no-deal Brexit.
 
Σύμφωνα με την FT, η Γαλλία μελετά σχέδια έκτακτης ανάγκης, για αποζημίωση των ψαράδων που θα πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται σε βρετανικά νερά, σε περίπτωση άτακτης εξόδου.
 

***H αβεβαιότητα γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί έγκαιρα, δήλωσε ο Μαρκ Μίλαρ, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
«Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν ότι είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί το πρόβλημα και νομίζω ότι η βιομηχανία, ο κλάδος (των λογιστών) και το επιχειρείν γενικότερα θα ήθελε να δει το θέμα να επιλύεται με οιονδήποτε τρόπο ώστε να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα», είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο ΕΙδήσεων, προσθέτοντας ότι ο  Σύνδεσμος διατηρεί μια ουδέτερη θέση επί του ζητήματος.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μίλαρ είπε πως ότι δεν βλέπει το ζήτημα να επιλύεται πολύ σύντομα, σημειώνοντας ότι ως πιθανότερο σενάριο παρουσιάζεται αυτό της νέας παράτασης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
***Οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω σε δύο προτεινόμενες αλλαγές στα επόμενα βήματα της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.
 
Σε ψηφοφορία θα τεθεί αργότερα ενώπιον του σώματος η πρόταση της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο απορρίπτει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, όμως επισημαίνει πως η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είναι αυτό που νομίμως θα συμβεί, αν δεν υπερψηφιστεί μια συμφωνία.
 
Ο Μπέρκοου δήλωσε πως επέλεξε να θέσει σε ψηφοφορία μια τροπολογία που προτάθηκε από τη βουλευτή των Συντηρητικών Καρολάιν Σπέλμαν, υποστηρίχθηκε από βουλευτές αρκετών κομμάτων και επιδιώκει να αποκλείσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων επέλεξε επίσης μια τροπολογία που προτάθηκε από μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών και καλεί την κυβέρνηση να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να δοθεί χρόνος για τη λήψη μέτρων με στόχο να μετριασθούν οι συνέπειες μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
 
Μέχρι τη στιγμή της ψηφοφορίας, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν τις τροπολογίες τους, παρόλο που επιλέχθηκαν από τον Μπέρκοου και ήδη υπάρχουν πιέσεις προς κάποιες πλευρές να το πράξουν. 
 
ΝΩΡΙΤΕΡΑ:
Η λογική λέει πως εάν απορριφθεί το Brexit χωρίς συμφωνία και έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές η συμφωνία, η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι η καθυστέρηση της διαδικασίας. Γι’ αυτό και αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη ψηφοφορία, που θα καλεί την Κυβέρνηση να κινήσει διαδικασίες για αναβολή της εξόδου, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκλειστεί και η πραγματοποίησης μιας τρίτης, «ουσιώδους» ψηφοφορίας επί της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε.
 
Ακόμη κι αν η βρετανική Βουλή ψηφίσει υπέρ της καθυστέρησης, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί και κυρίως ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα επιδείξει ιδιαίτερα θετική στάση. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι αναλώθηκε ήδη πάρα πολύς σημαντικός ευρωπαϊκός χρόνος για την έξοδο του Η.Β. και ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πλέον προς διαπραγμάτευση ούτε μπορεί να προσφερθεί οποιαδήποτε άλλη βοήθεια προς την Τερέζα Μέι.
 
Τα μηνύματα που στάλθηκαν από την Ε.Ε. ήταν σαφή: Για να αιτηθεί επέκταση του Άρθρου 50 το Η.Β. θα πρέπει να το αιτιολογήσει με κάποιο επίπεδο αξιοπιστίας. Και δεν αναμένεται να θεωρηθεί από κανέναν ιδιαίτερα καλή δικαιολογία, εάν η αίτηση γίνει απλώς για να επαναληφθεί μία αποτυχημένη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αντιθέτως, η βρετανική Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιον συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος να είναι επαρκώς πειστικός, ώστε να εξασφαλίσει ομοφωνία σε επίπεδο κρατών-μελών.
 
Ήδη, αξιωματούχοι της Ε.Ε., επισημαίνουν πως η βρετανική Βουλή λέει μόνο τι δεν θέλει και όχι τι θέλει. Κοινώς απορρίπτουν τη συμφωνημένη μορφή Brexit, είναι θέμα χρόνου να απορρίψουν και την άτακτη μορφή Brexit αλλά δεν υπάρχει στο τραπέζι κανενός άλλους είδους Brexit και ούτε αναμένεται να προκύψει κάτι τέτοιο εντός δύο εβδομάδων.
 
Παρά ταύτα, ουδείς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την επέκταση του Άρθρου 50, επειδή το no-deal Brexit συνεχίζει να θεωρείται το χειρότερο σενάριο. Κάποια κράτη-μέλη, δε, που είναι υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας, ενδέχεται να σπρώξουν κι άλλους να δεχθούν, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
 

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα