Η νέα ήττα της Μέι για το Brexit και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η Βουλή των Κοινοτήτων μετά την νέα απόρριψη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον χρόνο να τελειώνει στην κλεψύδρα και την 29η Μαρτίου να πλησιάζει επικίνδυνα, η αβεβαιότητα αυξάνεται, καθώς δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι θα συμβεί.
 
Ήδη ανακοινώθηκε μία νέα ψηφοφορία, η δεύτερη μέσα σε 24 ώρες. Ενώπιον των Βρετανών βουλευτών θα τεθεί την Τετάρτη το ερώτημα κατά πόσον θα επιτρέψουν ή όχι το no-deal Brexit.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
LIVE: Απορρίφθηκε η συμφωνία Μέι-Ε.Ε. για το Brexit
 
Όπως επισημαίνει το BBC, πιθανή έξοδος χωρίς συμφωνία θα σήμαινε αποχώρηση χωρίς την συμφωνημένη μεταβατική περίοδο. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, για τους οποίους στη συμφωνία υπάρχουν πρόνοιες, όπως είναι το εμπόριο, η μετανάστευση και η υγεία.
 
Η απόρριψη του no-deal Brexit, ωστόσο, θα πυροδοτήσει… άλλη μία ψηφοφορία, αυτή τη φορά την Πέμπτη. Το αντικείμενο της τρίτης ψηφοφορίας θα είναι κατά πόσον θα ζητήσει η Τερέζα Μέι επέκταση του Άρθρου 50, δηλαδή καθυστέρηση της διαδικασίας του Brexit, ώστε να μην γίνει στο τέλος του μήνα.
 
Αυτό, βεβαίως, δεν είναι και τόσο απλό, με την Ε.Ε. να τονίζει, στις πρώτες αντιδράσεις πως μία καθυστέρηση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη και ομόφωνη. Δεν είναι, δηλαδή, πρόθυμη να αποδεχθεί αναβολή για χάρη της αναβολής, δεδομένων των προβλημάτων που αυτή θα προκαλέσει στον προγραμματισμό της Ένωσης.
 
Όπως ήδη επισημαίνουν αναλυτές από την καρδιά της Ε.Ε., ένα από τα βασικότερα ερωτήματα, σε σχέση με την πιθανότητα επέκτασης του Άρθρου 50, είναι τι θα συμβεί με τις Ευρωεκλογές, καθώς είναι παράνομο το Η.Β. να είναι κράτος-μέλος και να μην συμμετέχει σε αυτές. Την ίδια στιγμή, θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ε.Ε. εάν το Η.Β. τελικά λάβει μέρος και, ως εκ τούτου, καταλάβει έδρες στην Ευρωβουλή και τον Επίτροπο που του αναλογεί, και τελικά, λίγο καιρό μετά, αποχωρήσει, αφήνοντας τις θέσεις αυτές ορφανές.
 
Συνεπώς, το Η.Β. θα πρέπει να έχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, εάν θα αιτηθεί αναβολή του Brexit, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικούς λόγους και όχι να αποσκοπεί στη διαιώνιση του υφιστάμενου αδιεξόδου, με τις πολλαπλές ψηφοφορίες που δεν οδηγούν πουθενά.  
 
Το γεγονός πως αποδοχή του σεναρίου αυτού θα πρέπει να υπάρξει και από τα 27 κράτη-μέλη, αυξάνει ιδιαίτερα την πίεση στο Λονδίνο, καθώς όχι απλώς θα πρέπει να αιτηθεί άμεσα την επέκταση αλλά και να την τεκμηριώσει επαρκώς, ώστε να πεισθούν όλα τα κράτη ότι είναι δικαιολογημένο να μπει η Ε.Ε. σε αυτήν τη διαδικασία. Συνεπώς, η όποια δέσμευση έρθει από πλευράς Λονδίνου, θα πρέπει να εμπνέει αξιοπιστία.
 
Μια καλή δικαιολογία, που θα έπειθε τους Ευρωπαίους, θα ήταν η αλλαγή πορείας του Λονδίνου. Για παράδειγμα σε περίπτωση που αποφασιζόταν η πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, όπως ζητούν κάποιες από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Μέχρι στιγμής, η Τερέζα Μέι απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεχομένως να μπορούσε να θεωρηθεί επαρκής δικαιολογία και η πραγματοποίηση νέων εκλογών, κάτι που ήδη ζήτησε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
 
Αποδεκτή φαίνεται πως θα γινόταν κάποιου είδους αξιόπιστη διαβεβαίωση πως η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για τη συμφωνία της, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των αριθμών αλλά αναμένεται να ζητηθεί από την Ε.Ε. για να αποδεχθούν καθυστέρηση. Τα βρετανικά ΜΜΕ, πάντως, δεν αποκλείουν και τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας, μετά τις αποτυχίες του Ιανουαρίου και του Μαρτίου.  
 
Αυτό που σαφέστατα δεν είναι πρόθυμες οι Βρυξέλλες να δεχθούν είναι η αναβολή ώστε να πραγματοποιηθούν νέες συνομιλίες, αφού θεωρούν ότι έδωσαν ό,τι βοήθεια μπορούσαν να δώσουν στην Βρετανίδα Πρωθυπουργό και τίποτα άλλο δεν υπάρχει προς διαπραγμάτευση.  
 
Το γεγονός πως ο ένας μετά τον άλλον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών-μελών, κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των προετοιμασιών για no-deal Brexit, παρά για αναβολή της εξόδου, είναι ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο Λονδίνο αλλά και του γεγονότος πως έχει στερέψει η υπομονή της Ε.Ε.
 

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών