Τραγωδία στον αέρα… Τα πιο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα της πενταετίας

Με μεγάλη αγωνία, αλλά και φόβο, εκατομμύρια κόσμος σε ολόκληρο τον πλανήτη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη νέα αεροπορική τραγωδία που συνέβη την Κυριακή το πρωί στην Κένυα και στοίχησε τη ζωή σε 149 επιβάτες και οκτώ μέλη του πληρώματος αεροσκάφους τύπου Boeing 737-ΜΑΧ 8 της Ethiopian Airlines, που εκτελούσε πτήση από την Αντίς Αμπέμπα στο Ναϊρόμπι. 
 
Συγκλονισμένος ο πλανήτης αναμένει τις έρευνες για εξακρίβωση των λόγων που προκάλεσαν την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους, το οποίο ήρθε να προσθέσει ακόμη μια αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της αεροπλοϊας.   
 
Το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής ήρθε να προστεθεί ως ενδέκατο στον μακάμβριο κατάλογο των δέκα πιο πολύνεκρων αεροπορικών τραγωδιών που συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια και στοίχισαν τη ζώη σε συνολικά 1,186 επιβάτες, που βρέθηκαν στη λάθος πτήση, τη λάθος στιγμή. Τα μοιραία αεροσκάφη κατέπεσαν σε Αλγερία, Ινδονησία, Γαλλικές Άλπεις, Μιανμάρ, Κούβα, Μαύρη Θάλασσα και Μόσχα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιος τρόμος για τα αεροπλάνα που πέφτουν-Τι φοβούνται οι εμπειρογνώμονες
 
Μalaysia Airlines-Εξαφανίστηκε
Η πτήση της Malaysia Airlines έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως άλυτος γρίφος, αφού το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου του 2014 και έκτοτε δεν εντοπίστηκε ποτέ.
 
Για το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνολικά 240 άτομα, εκ των οποίων οι 227 επιβάτες και οι υπόλοιποι μέλη του πληρώματος, στήθηκαν γιγαντιαίες έρευνες, οι οποίες διήρκησαν για περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του αεροσκάφους και έκτοτε οι επιβάτες και το πλήρωμα αγνοούνται.
 
Στην έρευνα για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροπλάνου συνέδραμαν τρεις χώρες,. Η Κίνα, η Μαλαισία αλλά και η Αυστραλία, συμμετείχαν στην πιο ακριβή έρευνα όλων των εποχών, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 160 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
 
 
Ilyushin Αλγερία-257 νεκροί
Έντεκα Απριλίου 2018... 257 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλγερία, και συγκεκριμένα περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το Αλγέρι, όταν το αεροσκάφος Ιλιούσιν κατέπεσε. 
 
Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 76 στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους και κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση του Μπούφαρικ.
 
Το αεροσκάφος είχε κατεύθυνση το Τιντούφ, στα νότια της χώρας, όπου βρίσκονται προσφυγικοί καταυλισμοί των Σαχράουι.
 
Ανάμεσα στα θύματα ήταν 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο για την Απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας.
 
LION Air Ινδονησία -189 νεκροί
Το δεύτερο μεγαλύτερο δυστύχημα της τελευταίας πενταετίας σημειώθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2018 στην Ινδονησία, όταν αεροσκάφος ιδίου τύπου με αυτό που κατέπεσε την περασμένη Κυριακή στην Κένυα, βυθίστηκε στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας, μόλις μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, με απολογισμό 189 νεκρούς.
 
Η επαφή με το αεροπλάνο χάθηκε 13 λεπτά μετά την απογείωσή του. Πλήρωμα ρυμουλκού που έβγαινε από το λιμάνι της Τζακάρτας ανέφερε πως το είδε, καθώς έπεφτε.
 
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 189 επιβάτες, καθώς και εννέα άτομα του πληρώματος.
 
Αυτό ήταν το πρώτο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη Boeing 737 Max, ένα νέο και τεχνολογικά προηγμένο αεροσκάφος, ιδιαίτερα αποδοτικό σε ό,τι αφορά την οικονομία καυσίμου.
 
Indonesia AirAsia Ινδονησία-162 νεκροί

Και τα 162 άτομα που βρισκόταν στη πτήση της Air Asia από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας στη Σιγκαπούρη, στις 28 Δεκεμβρίου 2014, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στη θάλασσα της Ιάβα.
 
Το ατύχημα προκλήθηκε από ένα μείγμα προβλημάτων, όπως ένα ραγισμένο κομμάτι στον πίνακα κυκλωμάτων και μια φυσική διαφωνία μεταξύ των δύο πιλότων πάνω από τα χειριστήρια του αεροπλάνου.
 
Οι αρχές αναζητούσαν τα πτώματα από τα συντρίμματα μέχρι τις 17 Μαρτίου του 2015. Αυτή είναι η τρίτη πιο πολύνεκρη συντριβή στην ιστορία της Ινδονησίας.

Germanwings, Γαλλικές Άλπεις-150 νεκροί

Νεκροί ανασύρθηκαν οι 150 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροπλάνο της Germanwings, το οποίο εκτελούσε πτήση από τη Βαρκελώνη στο Ντύσελντορφ στις 24 Μαρτίου 2015. Όπως αποδείχθηκε, ο πιλότος είχε οδηγήσει σκόπιμα το αεροπλάνο προς την συντριβή, στις γαλλικές Άλπεις.
 
Όπως μετέδιδαν τότε τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Andreas Lubitz έπασχε από κατάθλιψη και υπερκόπωση (εργασιακό burn out), με αποτέλεσμα να αφήσει για κάποιους μήνες την εκπαίδευσή του. Στη συνέχεια επέστρεψε και πέρασε όλα τα τεστ και τον ψυχολογικό έλεγχο, σύμφωνα με εκπροσώπους της Germanwings. Το τι ακριβώς συνέβη σε εκείνο το διάστημα της ζωής του, όμως, παραμένει θολό.
 
Ήταν το πρώτο δυστύχημα στην ιστορία της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας. Το δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να εφαρμόσουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες ασφαλείας, διασφαλίζοντας ότι στο πιλοτήριο θα υπάρχουν πάντα και κάθε στιγμή δύο πιλότοι.

Sumatra Indonesian Air Force C-130, Ινδονησία-143 νεκροί
Στις 30 Ιουνίου του 2015, 143 στρατιωτικοί, οι οικογένειες και το πλήρωμα, έχασαν τη ζωή τους μετά από συντριβή αεροσκάφους της Ινδονησιακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Μεντάν της Βόρειας Σουμάτρας.
 
Το αεροσκάφος συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή και αυτός ήταν και ο λόγος που άλλα 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
 
Έπειτα από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ένας κινητήρας ήταν εκτός λειτουργίας.
 
Myanmar Air Force, Μιανμάρ-122 νεκροί

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική καταστροφή του 2017 και συνέβη στις 7 Ιουνίου. Το αεροσκάφος άνηκε στην Πολεμική Αεροπορία της Μιανμάρ και μετέφερε 108 μέλη στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και τις οικογένειές τους.

Όλοι οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος, πέθαναν, αφού το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα Ανταμάν.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, αλλά και εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, εντοπίστηκαν συντρίμμια στη θάλασσα, σε απόσταση 218 χιλιομέτρων από την πόλη Νταουέι, της νοτιοανατολικής Μιανμάρ.
 
Η πτήση είχε προορισμό το Yangon International Airport, αλλά σύμφωνα με ειδική εξέταση, ο πιλότος, φέρεται έχασε τον έλεγχο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
 
Cubana de Aviación,Κούβα-108 νεκροί

Ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737 συνετρίβη στην Κούβα στις 19 Μαΐου του 2018, με απολογισμό 108 νεκρούς και μόλις δύο επιζώντες.
 
Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Κούβα, από την Αβάνα στο Ολγκίν, με 104 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος.
 
Συνετρίβη  λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της πρωτεύουσας της χώρας, εξ’ ου και ο λόγος που δύο άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν.
 
Το αεροσκάφος είχε συντριβεί σε χωράφι όπου καλλιεργούνται γλυκοπατάτες, αφού πέρασε από δασώδη έκταση κοντά στο αεροδρόμιο, μόλις 200 μέτρα από κατοικημένες περιοχές.
 
Russian Defence Ministry Tupolev flight, Μαύρη Θάλασσα-92 νεκροί
Την ημέρα των Χριστουγέννων, το 2016, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες.
 
Η πτήση είχε προορισμό την Συρία και μετέφερε την ρωσική στρατιωτική μουσική μπάντα, που προοριζόταν να παίξει στις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς.
 
Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας. Έρευνες αποκάλυψαν ότι μια τεχνική δυσλειτουργία, ήταν η κύρια αιτία που προκάλεσε τη συντριβή.
 
Saratov Airlines, Μόσχα-71 νεκροί
Στις 11 Φεβρουαρίου του 2018 ένα αεροσκάφος An-148 που ανήκει στις Saratov Airlines συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, στις 11 Φεβρουαρίου.
 
Και οι 71 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν, καθώς το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στο χωριό Αργούννοβο. Το αεροσκάφος εκτελούσε διαδρομή από το αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας στο αεροδρόμιο Orsk, της νότιας Ρωσίας.
 
Έπειτα από ειδική εξέταση που πραγματοποιήθηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους, διαπιστώθηκε ότι η αεροπορική εταιρεία παραβίασε σημαντικούς κανόνες ασφαλείας.

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»