LIVE: Απορρίφθηκε η συμφωνία Μέι-Ε.Ε. για το Brexit

Με διαφορά 149 ψήφων (391 κατά και 242 υπέρ) καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά η συμφωνία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η ήττα της κυβέρνησης είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του Ιανουαρίου, όταν έχασε με 230 ψήφους διαφοράς, παραμένει ωστόσο σημαντική και ενδεικτική των περιορισμένων κινήσεων που έχει πλέον στη διάθεσή της.
 
Το κείμενο ανανεώνεται
 
***«Η Ε.Ε. έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ πριν από λίγο.
 
Τόνισε ότι «το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία», προσθέτοντας ότι «οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν».
 
***Σχόλιο για τις εξελίξεις έκανε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μέσω Twitter, λέγοντας πως βρισκόμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit χωρίς συμφωνία και εκφράζοντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.



***Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως οι βουλευτές θα έχουν «ελεύθερη ψήφο» σε σχέση με το κατά πόσον επιθυμούν no-deal Brexit ή όχι.

Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης.
 
***Αναλυτικά, υπέρ της συμφωνίας Μέι ψήφισαν 235 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, 3 του Εργατικού κόμματος και 4 ανεξάρτητοι.
 
Εναντίον ψήφισαν 238 βουλευτές των Εργατικών, 75 βουλευτές των Συντηρητικών, 35 βουλευτές του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, 17 ανεξάρτητοι, 11 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, 10 βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, 4 βουλευτές του Plaid Cymru και ένας βουλευτής των Πρασίνων.
 
***Σημαντική αύξηση του κινδύνου ενός ζημιογόνου διαζυγίου χωρίς συμφωνία βλέπει εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. 

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», είπε.

«Έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη  μιας συμφωνίας. Είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», προειδοποίησε, στέλνοντας, ουσιαστικά, μήνυμα στο Λονδίνο πως οι Βρυξέλλες έχουν εξαντλήσει τη δυνατότητα παραχωρήσεων από πλευράς τους.

Πρόσθεσε ότι «αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία».
 

***Η κατανομή των ψήφων ανά κόμμα, σε γραφικό που δημοσίευσε η Guardian.

 
***Στην πρώτη της αντίδραση, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές ότι εάν επιλέξουν την επέκταση του Άρθρου 50, η Ε.Ε. θα ζητήσει να μάθει τι θέλουν να κάνουν με αυτή την χρονική περίοδο.
 
Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα ταχθεί εναντίον μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
 
ΝΩΡΙΤΕΡΑ:
 
***Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της εξαιρετικά παλιάς παράδοσης της βρετανικής Βουλής, οι βουλευτές ψηφίζουν με φυσική παρουσία στα ειδικά εκλογικά δωμάτια.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά.

***Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Telegraph εκτιμούν ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι θα καταψηφιστεί με περίπου 150 ψήφους διαφορά.
 
***Απομένουν περίπου δέκα λεπτά μέχρι την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας επί της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Rory Steward εξέφρασε τη λύπη του στο BBC για τη διαφαινόμενη αποτυχία της συμφωνίας. 
 
***Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Michel Barnier έστειλε, μέσω Twitter, μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές, πως «η μοναδική νομική βάση για τη μετάβαση είναι η συμφωνία αποχώρησης. Απουσία συμφωνίας σημαίνει απουσία μετάβασης».
***Μεταξύ 20-25 Συντηρητικοί έχουν αποφασίσει να αλλάξουν την ψήφο τους, μεταδίδει το BBC. Πρόκειται για λιγότερο από το ένα τέταρτο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας κατά την προηγούμενη ψηφοφορία.
 
Η Guardian τοποθετεί τον αριθμό στους 22. 
 
***Μία ώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, το Sky News ανακοίνωσε την πρόβλεψή του για ήττα της Μέι κατά τουλάχιστον 100 ψήφους.
 
Το δίκτυο βασίζει την πρόβλεψή του στα υφιστάμενα νούμερα, σύμφωνα με τα οποία 345 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον, 220 ότι θα ψηφίσουν υπέρ και 72 βουλευτές δεν έχουν αναφέρει δημοσίως την πρόθεσή τους.
 
Εάν τα νούμερα επαληθευτούν, η ήττα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού θα είναι μεγάλη αλλά μικρότερη από αυτήν στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου, κάτι που, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για μια τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας εξόδου.
 
***Βουλευτής των Συντηρητικών ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι παρών στη ψηφοφορία, επειδή έσπασαν τα νερά της συζύγου του και βρίσκεται στο πλευρό της.
 
Διευκρίνισε ότι επιχείρησε να ενεργοποιήσει την ρύθμιση για ψήφο διά αντιπροσώπου για βουλευτές που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας ή πατρότητας, αλλά χρειάζεται μία ημέρα προειδοποίηση και έτσι αυτό θα εφαρμοστεί στις επόμενες ψηφοφορίες.  

***Διαδηλωτές υπέρ του Brexit και υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. παραμένουν έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

***Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC από το Στρασβούργο, η Ε.Ε. ήθελε να βοηθήσει την Τερέζα Μέι όσο μπορούσε, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, όμως, γνώριζαν ότι η βοήθεια που έδωσαν ενδεχομένως να μην ήταν αρκετή και δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως σε περίπτωση απόρριψης.
 
Ήδη είναι προγραμματισμένες για αύριο συνεδρίες διάφορων ομάδων της Ε.Ε. που ασχολούνται με το Brexit, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των κρατών-μελών, οι οποίοι θα επεξεργαστούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, γνωρίζοντας ότι η σημερινή ημερομηνία δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου του Brexit.
 
***Παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση κάποιων βουλευτών για αλλαγή της ψήφου τους σε θετική, η Guardian εκτιμά πως και η αποψινή, αναμενόμενη ήττα της Μέι θα έχει τριψήφια διαφορά ψήφων.
 
Όπως επισημαίνει, η μοναδική αμφιβολία ανάμεσα στους Brexiteers εκπηγάζει από τον φόβο πως, αν «σκοτώσουν» απόψε την συμφωνία της Μέι, η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα πολύ πιο «μαλακό» Brexit ή ένα νέο δημοψήφισμα.
 
***Περίπου τρεις ώρες πριν από την «ουσιώδη ψηφοφορία», η Κυβέρνηση έχει υποστεί ήττα στη Βουλή των Λόρδων, καθώς ψήφισε με 262 ψήφους υπέρ και 226 κατά μία πρόταση των αντιπολιτευόμενων Εργατικών σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την υγεία, σε περίπτωση Brexit.  
 
***Στους 17 έχει ανέβει ο αριθμός των συντηρητικών βουλευτών που προτίθενται να αλλάξουν τη ψήφο τους από αρνητική σε θετική, σύμφωνα με το BBC.
 
***Πηγή από την Downing Street ανέφερε στο Press Association ότι η Τερέζα Μέι παραμένει «συγκεντρωμένη στη νίκη» απόψε και δεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκλογών, ούτε και επιθυμεί κάτι τέτοιο.
 
Διέψευσε, επίσης, πως το Συντηρητικό κόμμα βρίσκεται σε προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές. «Δεν ετοιμάζουμε υποψήφιους, επειδή δεν συμμετέχουμε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε.  
 
***Ενόψει μιας μακράς συζήτησης, κάποιοι βουλευτές το έριξαν στα... σνακ.

***Αν και κάποιοι βουλευτές δηλώνουν αλλαγή στάσης, δεν φαίνεται ότι αρκούν για αποτροπή μιας νέας ήττας για την Τερέζα Μέι, αναφέρει το BBC.
 
Το European Research Group προτίθεται να συνεδριάσει πριν από την ψηφοφορία για να αποφασίσει την τελική του στάση.
 

***«Αυτή ήταν μια κακή συμφωνία τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και είναι εξίσου κακή συμφωνία σήμερα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.
 
***Ο επικεφαλής του European Research Group Jacob Rees-Mogg δήλωσε στο Sky News ότι θα εκπλαγεί εάν επιλέξουν πολλοί συνάδελφοί του να τηρήσουν αποχή, παρά να τοποθετηθούν.
 
Πρόσθεσε ότι ο μόνος λόγος κάποιος να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας είναι ο φόβος πως, αν καταψηφιστεί, το Η.Β. ενδέχεται να παραμείνει στην Ε.Ε. Τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν να επιλέξουν εάν το ρίσκο αυτό είναι πραγματικότητα ή «φάντασμα», είπε.
 
***Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Βουλή δεν μπορεί να υπηρετήσει την χώρα με την ανατροπή της λαϊκής βούλησης, με την επέκταση μίας αντιπαράθεσης που ο λαός θέλει να δει να τελειώνει ή με την άρνησή της να συμβιβαστεί.
 
«Ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε την εντολή που μας δόθηκε. Ήρθε η ώρα να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία», τόνισε.
***Σύμφωνα με το Spectator, τουλάχιστον 11 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου καταψήφισαν την συμφωνία Μέι, απόψε προτίθενται να την υποστηρίξουν.  
 
Αυτές οι θετικές ψήφοι, ωστόσο, δεν αναμένεται να κάνουν τεράστια διαφορά, δεδομένου ότι από τους 432 βουλευτές που ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας, περισσότεροι από 100 προέρχονταν από το Συντηρητικό κόμμα.

***«Σε πορεία ακόμη μίας ιστορικής ήττας της συμφωνίας της για το Brexit βρίσκεται η Τερέζα Μέι», σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post.
 
Η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός πως το DUP και οι Brexiteers του κυβερνώντος θεωρούν ότι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους.
 
***Το European Research Group, η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα «σκληρών» Brexiteers του Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε ότι «υπό το φως της νομικής ανάλυσης που κάναμε τόσο εμείς όσο και άλλοι, δεν προτείνουμε αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης σήμερα».
 
Στο μεταξύ, ο Charles Walker, αντιπρόεδρος της Επιτροπής 1922 (ένα παλιομοδίτικο σώμα που εκπροσωπεί τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, που δεν έχουν πολιτειακό αξίωμα), εκτίμησε ότι πιθανή ήττα της Κυβέρνησης σήμερα θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.   
 
«Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.
 
***Το DUP ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία, παρά τις διευκρινίσεις, υπό το φως της «περιορισμένης προόδου». Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, ότι το ρίσκο παραμένει και δεν θα μπορεί νομικά το Η.Β. να εγκαταλείψει το backstop, εάν ενεργοποιηθεί.
 
 «Θέλουμε να δούμε μια συμφωνία που δουλεύει για όλα τα κομμάτια του Η.Β. Θα προσφέρουμε υποστήριξη στην ορθή συμφωνία, που σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη θέση της Βορείου Ιρλανδίας ως αναπόσπαστο μέρος του Η.Β.», πρόσθεσε το κόμμα.
 
***Η Τερέζα Μέι δέχεται ερωτήσεις από τους βουλευτές και προβαίνει σε τοποθετήσεις. Φαίνεται να έχει πρόβλημα με τη φωνή της, καθώς ακούγεται πολύ βραχνή.

***Απόρριψη της τροποποιημένης συμφωνίας του Brexit «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία δεν θα συμβεί κανένα Brexit», είπε η Τερέζα Μέι στην έναρξη της συζήτησης επί των αλλαγών στη συμφωνία που εξασφάλισε χθες στο Στρασβούργο.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επιτακτική» ανάγκη την υλοποίηση του Brexit και της δημοκρατική ετυμηγορίας του λαού.
 
Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
 
 
ΝΩΡΙΤΕΡΑ: 
Υπενθυμίζεται ότι το backstop αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα πως δεν θα εφαρμοστεί «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ. Μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, η ρύθμιση του backstop θα διοικεί τα ιρλανδικά σύνορα.
 
Με αυτό διαφωνούν έντονα τόσο οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί, που θεωρούν ότι δεν συνιστά πραγματικό Brexit, καθώς η χώρα θα συνεχίζει να ακολουθεί τους τελωνειακούς κανονισμούς της Ε.Ε., όσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP), το οποίο αποτελεί το δεξί χέρι της Μέι στη Βουλή, αλλά δεν αποδέχεται η Βόρειος Ιρλανδία να έχει διαφορετικό τελωνειακό καθεστώς από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Αν και η Τερέζα Μέι θεωρεί πως η δέσμευση που εξασφάλισε στο Στρασβούργο καταλύει την μονιμότητα του backstop, λόγω του μονομερούς δικαιώματος που αποκτά το Η.Β. για αποχώρηση από τη ρύθμιση, στο Λονδίνο φαίνεται να γίνονται διαφορετικές αναγνώσεις.
 
Τη θέση αυτή δεν συμμερίζεται πλήρως ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, ο οποίος, αν και θεωρεί πως μειώθηκε ο κίνδυνος εγκλωβισμού στο backstop, δεν πιστεύει ότι άλλαξαν τα νομικά δεδομένα με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπουν στο Η.Β. τη μονομερή αποχώρηση από τη ρύθμιση επειδή υπάρχει διαφωνία. Σημείωσε, ωστόσο, πως οι νέες διαβεβαιώσεις συνιστούν βελτίωση.
 
Αυτό σημαίνει πως δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των «σκληρών» Brexiteers αναφορικά με το backstop, αφού ο κίνδυνος δεν αναιρείται, παρά μόνο μειώνεται. Πηγή από το DUP, μάλιστα, δήλωσε στους Financial Times, πως «δεν βλέπουν με ποιο τρόπο μπορούν να στηρίξουν τη συμφωνία της Πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα το βράδυ, αφού διάβασαν τη γνωμοδότηση του Τζέφρι Κοξ».
 
Έξω από τη Βουλή έχουν μαζευτεί διαδηλωτές, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους βουλευτές υπέρ της δικής τους θέσης.
 

Σε περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας, θα υπάρξει τακτική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις, στις 29 Μαρτίου.Σε περίπτωση μιας νέας καταψήφισης της συμφωνίας, πλέον υπάρχουν δύο ορατά ενδεχόμενα. Το ένα είναι η άναρχη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος του μήνα, με μια σειρά αναμενόμενων δυσμενών επιπτώσεων, και το δεύτερο είναι η καθυστέρηση της εξόδου της χώρας.

Σύμφωνα με γράφημα του BBC ο προγραμματισμός, σε περίπτωση απόρριψη της συμφωνίας, έχει ως εξής:

 

Εάν περάσει η συμφωνία, το Η.Β. θα βγει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Εάν δεν περάσει, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, θα υπάρξει ψηφοφορία αύριο για το ενδεχόμενο του no-deal. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, στις 29 Μαρτίου το Η.Β. θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Εάν καταψηφιστεί, μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για επέκταση του Άρθρου 50, δηλαδή για καθυστέρηση του Brexit. Σε περίπτωση που αυτή περάσει, η Τερέζα Μέι θα αιτηθεί από την Ε.Ε. την αναβολή του Brexit, ενώ εάν καταψηφιστεί, επιστρέφουμε στο σενάριο της άτακτης εξόδου χωρίς συμφωνία. 

Δειτε Επισης

Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»