Η συμφωνία για το Brexit εκ νέου ενώπιον της βρετανικής Βουλής

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν εκ νέου σήμερα επί της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit, μετά από την εξασφάλιση «νομικά δεσμευτικών» αλλαγών της τελευταίας στιγμής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χθες στο Στρασβούργο.
 
Σύμφωνα με το νέο κείμενο, έχει διευκρινιστεί ότι το backstop –η ρύθμιση για το καθεστώς του συνόρου στην Ιρλανδία- θα είναι προσωρινό και δημιουργήθηκε παραθυράκι για μονομερή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό κάποιες προϋποθέσεις.
 
Το Λονδίνο ερμηνεύει τις αλλαγές ως δέσμευση πως οι ασφαλιστικές δικλείδες για την Ιρλανδία, το πλέον ακανθώδες ζήτημα, που δεν επέτρεπε, μέχρι στιγμής, την υπερψήφιση της συμφωνίας Μέι, δεν μπορούν να καταστούν μόνιμες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφώνησαν για το backstop Γιούνκερ και Μέι
 
Θέση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού είναι πως πλέον αίρονται οι ανησυχίες που προέκυπταν από το σκέλος της συμφωνίας για το backstop, οι οποίες εστιάζονταν στην πιθανότητα μιας μόνιμης συμμόρφωσης με τους τελωνειακούς κανονισμούς της ΕΕ, και ως εκ τούτου η Βουλή μπορεί να προχωρήσει με θετική ψήφο.
 
Η συμφωνία της Τερέζα Μέι θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία απόψε, μετά την τεράστια καταψήφισή της τον Ιανουάριο. Θα προηγηθεί πολύωρη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του περιεχομένου της, κατά την οποία αναμένονται πολλά «order, order!» από τον Ομιλητή John Bercow.
 
Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα
Θέση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας Τζέφρι Κοξ είναι, πάντως, πως η αναθεωρημένη συμφωνία, αν και μειώνει τον κίνδυνο εγκλωβισμού στο backstop, δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση λόγω διαφωνίας. 
 
«Ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος ότι εάν, όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών, αλλά απλώς λόγω δυσεπίλυτων διαφορών, η κατάσταση δεν αρθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία», ανέφερε.

Τα σενάρια
Σε περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας, θα υπάρξει τακτική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις, στις 29 Μαρτίου. Αυτό είναι το καλό σενάριο αλλά, όπως έδειξε η μέχρι στιγμής έκβαση του Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όχι απαραιτήτως και το πιο πιθανό.
 
Σε περίπτωση μιας νέας καταψήφισης της συμφωνίας, πλέον υπάρχουν δύο ορατά ενδεχόμενα. Το ένα είναι η άναρχη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος του μήνα, με μια σειρά αναμενόμενων δυσμενών επιπτώσεων, και το δεύτερο είναι η καθυστέρηση της εξόδου της χώρας.
 
Εάν η συμφωνία αποτύχει εκ νέου να περάσει από τη Βουλή σήμερα, αναμένεται ότι αύριο η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει εάν αποδέχεται την αποχώρηση χωρίς συμφωνία ή όχι. Εάν το no-deal Brexit καταψηφιστεί, την Πέμπτη ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία, με στόχο να ζητηθεί επίσημα από την Πρωθυπουργό να αναβάλει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
 
Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση εξόδου στη βάση της συμφωνίας Μέι, το πρώτο χρονικό διάστημα η αλλαγή δεν θα γίνει άμεσα αισθητή, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2020, που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με την εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών. Αντιθέτως, σε περίπτωση no-deal Brexit, αναμένεται η κατάσταση να είναι χαώδης, καθώς πολλές από τις πρόνοιες που έγιναν δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στα σύνορα και στις διαδικασίες εισαγωγών-εξαγωγών και κατ’ επέκταση πιθανότητα έλλειψης προϊόντων, καθώς και αναστάτωση που δεν έχει καν προβλεφθεί.  
 
Ανοιχτό είναι, πάντως, το ενδεχόμενο μίας ακόμα επιλογής. Σε περίπτωση που σήμερα η Μέι χάσει, αλλά με μικρή διαφορά, που θα καταδεικνύει σαφέστατη αλλαγή τάσης και στάσης από την τεράστια ήττα του Ιανουαρίου, ενδέχεται να ζητήσει μία ολιγοήμερη, «τεχνική» καθυστέρηση, για να επιδιώξει να ξαναθέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία της, ευελπιστώντας ότι η πίεση της τελευταίας στιγμής θα είναι αρκετή για να γύρει την πλάστιγγα προς την κατεύθυνση της θετικής ψήφου.
 
Τι λένε τα προγνωστικά
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η πιθανότητες η Μέι να κερδίσει την αποψινή ψηφοφορία είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου, εναντίον της συμφωνίας Μέι ψήφισαν 118 βουλευτές του δικού της κόμματος, πέραν της αντιπολίτευσης. Αν και το νούμερο αυτό αναμένεται να μειωθεί, η μείωση δεν προβλέπεται να είναι αρκετή, ώστε να αλλάξει την πορεία της ψηφοφορίας. Ήδη κάποιοι ζητούν αναβολή της διαδικασίας για αύριο, ώστε να τους δοθεί χρόνος να μελετήσουν τις αλλαγές που έφερε η Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο.   
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η ψήφος του μικρού κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας DUP, το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση Μέι, αλλά έχει διαχωρίσει τη θέση του στο ζήτημα αυτό, καθώς διαφωνεί κάθετα με το ενδεχόμενο backstop, θεωρώντας ότι η Βόρειος Ιρλανδία θα αποκτήσει διαφορετικό καθεστώς από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Σε περίπτωση, πάντως, που οδηγηθεί το Brexit σε καθυστέρηση, δεν αποκλείεται το βρετανικό Κοινοβούλιο να ξεκινήσει εκ νέου διαδικασίες, για να πάρει τον έλεγχο της εξόδου από τα χέρια της Τερέζα Μέι.
 
Πηγές: BBC, Guardian

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος