Απίστευτες αποκαλύψεις-Ο Μουλάς Ομάρ ζούσε δίπλα σε βάσεις των Αμερικανών

Ο πάντα φυγόδικος και πλέον μυστηριώδης ηγέτης των Ταλιμπάν ζούσε σε απόσταση αναπνοής από τις βάσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα νέο βιβλίο.

Το βιβλίο της Μπέτε Νταμ «Η Μυστική Ζωή του Μουλά Ομάρ» ισχυρίζεται ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν δεν είχε ποτέ αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν, όπως πίστευαν ακράδαντα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τουναντίον, κρυβόταν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν.

Η ολλανδή δημοσιογράφος αφιέρωσε πέντε χρόνια στη συλλογή πληροφοριών και συνεντεύξεων με μέλη των Ταλιμπάν για να συγγράψει το βιβλίο της.

Κατάφερε, μάλιστα, να μιλήσει με τον Τζαμπάρ Ομάρι, ο άνδρας που εξελίχθηκε σε σωματοφύλακας του μουλά Ομάρ, όταν ο ηγέτης των Ταλιμπάν άρχισε να κρύβεται στα βουνά διωκόμενος από το ίδιο το καθεστώς των ακραίων ισλαμιστών το 2001.

Ο Ομάρι ήταν αυτός που κατάφερε να κρύψει τον μουλά Ομάρ μέχρι τον θάνατό του από κάποια άγνωστη ασθένεια το 2013.

Οι Αμερικανοί είχαν επικηρύξει τον εν λόγω ηγέτη των Ταλιμπάν για δέκα εκατομμύρια δολάρια την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ολλανδή δημοσιογράφο ο μουλάς Ομάρ ενημερωνόταν για τις εξελίξεις από την υπηρεσία στη γλώσσα Παστούν του BBC World Service.  

Προερχόμενος από τη φυλή των Παστούν και ταπεινής κοινωνικής καταγωγής, ο Ομάρ γεννήθηκε το 1960 σε χωριό της Κανταχάρ.

Έχασε το ένα του μάτι από θραύσμα όλμου τη δεκαετία του 1980, πολεμώντας από τις γραμμές των «μουτζαχεντίν» τους Σοβιετικούς εισβολείς. Μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων, το 1989, επέστρεψε στην Κανταχάρ ως ιεροκήρυκας και διευθυντής θεολογικής σχολής, η οποία εξελίχθηκε στον βασικό πυρήνα του κινήματός του – «Ταλιμπάν» σημαίνει κυριολεκτικά σπουδαστές. Τον Σεπτέμβριο του 1996, οι Ταλιμπάν, υποστηριζόμενοι από μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας, κατέλαβαν την εξουσία, δολοφονώντας άγρια τον πρόεδρο της χώρας, Νατζιμπουλάχ.

Το ίδιο έτος, έφτασε στο Αφγανιστάν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, έχοντας εξοριστεί, κατόπιν πιέσεων της Σαουδικής Αραβίας, από το Σουδάν. Ο μουλάς Ομάρ τού προσέφερε άσυλο και παντρεύτηκε, δύο χρόνια αργότερα, μία από τις κόρες του. Αυτή η σχέση προκάλεσε την αμερικανική εισβολή και την ανατροπή των Ταλιμπάν, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από την Αλ Κάιντα.

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»