Συστάσεις προς Μέι για νέα αναβολή της ψηφοφορίας επί του Brexit λόγω αδιεξόδου

Στην παραδοχή ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit έχουν περιέλθει «σε αδιέξοδο» προέβη αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήλπιζε ότι έως τώρα θα είχε κερδίσει από τους Ευρωπαίους τις αλλαγές που η ίδια έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς βουλευτές επί του λεγόμενου ‘backstop’ για τα ιρλανδικά σύνορα.

Αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να απειλείται με νέα συντριπτική ήττα στην προαναγγελθείσα αυριανή «ουσιώδη» ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit, με τις όποιες τροποποιήσεις παρουσιάσει η κα Μέι. Τον Ιανουάριο η συμφωνία του Brexit απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με την ιστορική διαφορά των 230 ψήφων.

Συντηρητικοί βουλευτές και κυβερνητικοί σύμβουλοι, ωστόσο, πιέζουν την κα Μέι να αλλάξει το περιεχόμενο της αυριανής ψηφοφορίας για να αποφύγει την ήττα, η οποία σύμφωνα με ορισμένα στελέχη του κόμματός της θα έπρεπε να οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην παραίτησή της.

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Νίκι Μόργκαν, που έχει ταχθεί υπέρ ενός μαλακού Brexit, δήλωσε την Κυριακή ότι η θέση της πρωθυπουργού θα καθίστατο «σταδιακά μη βιώσιμη» σε περίπτωση νέας καταψήφισης της συμφωνίας.

Αυτό που προτείνεται στην κα Μέι είναι η αυριανή ψηφοφορία να αφορά όχι την υπάρχουσα συμφωνία αλλά μια κυβερνητική πρόταση που θα περιγράφει την επιδιωκόμενη συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι θα ενισχυθεί η θέση της πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο πρώην υπουργός Άντριου Μίτσελ σχολίασε πως «ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αποτρέψει μια διαφαινόμενη τεράστια ήττα, αξίζει να εξεταστεί».

Υπέρ αυτής της κίνησης τάχθηκε και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής της ομάδας ERG των Συντηρητικών Brexiteers βουλευτών. «Μία ουσιώδης ψηφοφορία με ένα προσάρτημα που θα λέει ότι η Βουλή θα υποστηρίξει μια συμφωνία αν γίνουν το τάδε και το τάδε, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να ενωθεί το κόμμα ή να μετριαστεί η κλίμακα της ήττας», δήλωσε την Κυριακή.

Το πρωί της Δευτέρας η κα Μέι θα έχει σύσκεψη με συμβούλους στην Ντάουνινγκ Στριτ για τις επόμενες κινήσεις. Φέρεται να εξετάζεται και η παραπάνω πρόταση.

Η κα Μέι έχει επίσης παροτρυνθεί από άλλη μερίδα στελεχών του κόμματός της να ανακοινώσει ημερομηνία παραίτησης αν θέλει να ενισχύει τις πιθανότητες έγκρισης της συμφωνίας του Brexit. Ενδεχόμενη παραίτησή της τους επόμενους λίγους μήνες θα μπορούσε να πείσει ορισμένους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών να στηρίξουν τη συμφωνία, ελπίζοντας ότι το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ θα μπορούσε να διεξαχθεί με κάποιον Brexiteer στο πηδάλιο της κυβέρνησης.

Πάντως, ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ, υπαρχηγός της ομάδας ERG, δήλωσε ότι η παραίτηση της πρωθυπουργού δεν θα έλυνε το πρόβλημα που είναι η «απαράδεκτη» συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποβάλουν αύριο τροπολογία για έγκριση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ υπό τον όρο υποβολής της στην κρίση του λαού με νέο δημοψήφισμα. 

Όπως εξήγησε ο σκιώδης υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ, το επίκεντρο της αυριανής μέρας θα πρέπει να είναι η διαφαινόμενη ήττα της πρωθυπουργού. Άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κι άλλη ευκαιρία μέχρι την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου ή αργότερα εφόσον αποφασιστεί αναβολή, για να κατατεθεί από το κόμμα του τροπολογία υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα