Τριήμερη διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας φιλοξενεί η ΕΕ την επόμενη εβδομάδα

Η ΕΕ διοργανώνει την τρίτη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα "στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής" στις 12-14 Μαρτίου 2019, της οποία και θα προεδρεύσει από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη. Το φετινό συνέδριο θα ασχοληθεί με τα πιο κρίσιμα ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθεια που αφορούν τους Σύρους και τις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες, τόσο εντός της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το συνέδριο θα επιβεβαιώσει εκ νέου την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τους γείτονες της Συρίας, ιδίως τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιήσει προσπάθεια να φέρει στις Βρυξέλλες εκατοντάδες εκπροσώπους συριακών, περιφερειακών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και θα επιδιώξει να διατηρήσει τη διεθνή δέσμευση για την παροχή βοήθειας στον λαό της Συρίας και τις κοινότητες υποδοχής.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Federica Mogherini, θα εκπροσωπησεί την ΕΕ από κοινού από κοινού με τον Johannes Hahn, Ευρωπαίο Επίτροπο για  τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, και τον Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Από την πλευρά του ΟΗΕ, η διάσκεψη διεξάγεται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες από τον Γραμματέα Υποθέσεων και Συντονισμού Αρωγής Εκτάκτου Ανάγκης, Mark Lowcock, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Ειδικό Απεσταλμένο της UNSG για τη Συρία Geir Pedersen και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

Το συνέδριο θα αποτελέσει ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να συζητήσει την πολιτική κατάσταση στη Συρία. Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι μόνο μια πολιτική λύση θα διασφαλίσει διαρκή σταθερότητα στη Συρία και θα επαναλάβει την υποστήριξή της για το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής λύσης εντός της Συρίας.

Η τρίτη διάσκεψη θα επαναβεβαιώσει την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τους γείτονες της Συρίας, ιδίως τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, καθώς και το Ιράκ και την Αίγυπτο. Η κλίμακα των αναγκών στη Συρία και στην περιοχή παραμένει μεγάλη, με περίπου 11,7 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ανάγκη στη χώρα και πάνω από 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και στην ευρύτερη περιοχή. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη αυτών των αναγκών αναμένεται να είναι παρόμοια με το 2018. Οι υποσχέσεις του περασμένου έτους ανήλθαν σε 3,5 δισ. Ευρώ σε επιδοτήσεις για το 2018 και 3,4 δισ. Ευρώ για το 2019-2020. Επιπλέον, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλοι χορηγοί ανακοίνωσαν περίπου δάνεια ύψους 17,2 δισ. Ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η διάσκεψη θα επιδιώξει να διατηρήσει τη διεθνή δέσμευση στην παροχή βοήθειας στους λαούς της Συρίας και της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η σχετική διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών θα συγκεντρώσει συμμετέχοντες από περισσότερες από 85 χώρες και οργανώσεις σε υπουργικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων και οργανισμών εταίρων θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους καθ `όλη τη διάρκεια της 14ης Μαρτίου. Προσκεκλημένες χώρες: όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, Αλγερία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Αίγυπτος, Αγία Έδρα, Ισλανδία, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Δημοκρατία της Κορέας, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μεξικό , Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Κατάρ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ. Οι προσκεκλημένοι οργανισμοί περιλαμβάνουν περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, Ένωση Αραβικών Κρατών, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας), Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, αναπτυξιακές τράπεζες και εκατοντάδες ΜΚΟ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ