«Ραγίζει η καρδιά σου»-Πώς οι κάτοικοι των Τσάγκος εξαναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν

Οι δεκαετίες εξαναγκαστικής εξορίας έχουν διασπείρει τις κοινότητες των Τσάγκος σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι, όπως γράφει η Guardian, ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μαυρίκιο ή στις Σεϋχέλλες. Σε κανέναν δεν έχει επιτραπεί να επιστρέψει. Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έχει αναπτερώσει τις ελπίδες πως θα μπορέσουν κάποτε να πάνε πίσω στα σπίτια τους.   
 
Στην βρετανική εφημερίδα μίλησε η Marie Liseby Elysé, η οποία γεννήθηκε στο νησί Peros Banhos το 1953 αλλά εκδιώχθηκε με την βία από τους αποικιοκράτες το 1973. «Στα Τσάγκος όλοι είχαν δουλειά, οικογένεια και κουλτούρα. Τρώγαμε μόνο φρέσκο φαγητό. Όλα μας τα αγαθά τα έφερναν πλοία από τον Μαυρίκιο», θυμάται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμως μια μέρα, όπως εξηγεί, η βρετανική διοίκηση τους είπε πως πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί τους, να αφήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν. «Όλοι ήταν δυστυχισμένοι. Αλλά δεν είχαμε επιλογή. Δεν μας έδωσαν κανένα λόγο», ανέφερε η κ. Elysé στην Guardian.
 
«Τα πλοία που μας έφεραν φαγητό σταμάτησαν να έρχονται. Δεν είχαμε τίποτα να φάμε. Δεν είχαμε φάρμακα. Τίποτα. Υποφέραμε. Όμως μια μέρα, ένα πλοίο με το όνομα Nordvaer ήρθε. Η διοίκηση μας είπε να μπούμε στο πλοίο, να αφήσουμε τα πάντα πίσω μας, να αφήσουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα, με εξαίρεση μερικά ρούχα. Όταν ανεβήκαμε στο πλοίο, οι συνθήκες ήταν άσχημες. Ήμασταν όπως τα ζώα και τους σκλάβους σε αυτό το πλοίο», θυμάται.
 
Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι πέθαιναν από στενοχώρια σε εκείνο το πλοίο. Η ίδια ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος. Χρειάστηκαν τέσσερεις μέρες να φτάσουν στον Μαυρίκιο. Μετά την άφιξή τους γέννησε και το νεογνό πέθανε. «Σε  κανέναν δεν αρέσει να ξεριζώνεται από το νησί που γεννήθηκε, να ξεριζωθεί σαν ζώο. Ραγίζει η καρδιά σου». 
 

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών