Κυριακή 21 Ιουλ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Αναβαθμίζεται μέχρι το καλοκαίρι ο μηχανισμός προστασίας της ΕΕ

  12/02/2019 16:50
Αναβαθμίζεται μέχρι το καλοκαίρι ο μηχανισμός προστασίας της ΕΕ

Αναβαθμίζεται μέχρι το καλοκαίρι ο μηχανισμός προστασίας της ΕΕ

  12/02/2019 16:50
Με 620 ψήφους υπέρ, 22 εναντίον και 35 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, στο Στρασβούργο, την αναβάθμιση του μηχανισμού προστασίας της ΕΕ.
 
Σκοπός της νέας νομοθεσίας, που συμφωνήθηκε επίσημα με το Συμβούλιο από τον Δεκέμβριο, είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταποκρίνονται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, μέσω της πιο αποδοτικής από κοινού χρήσης φυσικών πόρων πολιτικής προστασίας.
 
Θα τεθεί σε ισχύ μετά την τελική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών και θα εφαρμοστεί μέχρι το καλοκαίρι φέτος.
 
Με τη νομοθεσία αυτή δημιουργείται ακόμη, έπειτα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποθεματικό RescEU, στο οποίο θα βρίσκονται πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες υψηλής χωρητικότητας, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα για κάθε είδους περιστατικό. Το RescEU θα αναλαμβάνει δράση όταν τα κράτη μέλη δεν έχουν αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή, με απόφαση που θα λαμβάνεται από την Κομισιόν.
 
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι Ευρωβουλευτές πέτυχαν επίσης ενδυνάμωση του νέου Δικτύου Γνώσεων για να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα των νεαρών επαγγελματιών και εθελοντών.
 
Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε πως πάνω από όλα τα RescEU αποτελεί τον ορισμό της χειροπιαστής  ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
 
Θα αυξηθούν τα επιχειρησιακά εργαλεία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση π.χ. των πυρκαγιών, που στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται στοΝ νότο, ενώ δεύτερος σημαντικός πυλώνας είναι η ανάπτυξη της πρόληψης και της ετοιμότητας, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης
 
Με το RescEU κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στο να γίνει η Ευρώπη πολύ πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και σε θέματα επιχειρησιακών μέσων αλλά και σε θέματα πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας, επεσήμανε.
 
Η Εισηγήτρια του θέματος, Ευρωβουλευτής Ελιζαμπέτα Γκαρντίν ανέφερε πως «καταφέραμε να δουλέψουμε με γρήγορο ρυθμό για να είμαστε έτοιμοι πριν το επόμενο καλοκαίρι και να αποφύγουμε όσα έγιναν το 2018 στην Ελλάδα και το 2017 στην Πορτογαλία»
 
«Χρειάζονταν αποτελεσματικά μέτρα και εργαλεία για να σωθούν ζωές. Οι αρχές της αλληλεγγύης και της προστασίας των πολιτών μας καθοδήγησαν τη δουλειά που έγινε προς την επιτυχία», σημείωσε.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας