Δευτέρα 10 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

  12/02/2019 10:23
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

  12/02/2019 10:23
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έφτασε σήμερα στη Βαγδάτη για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με Ιρακινούς αξιωματούχους για το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, μετά την απόσυρσή τους από τη γειτονική Συρία.
 
Ο Σάναχαν έφτασε σήμερα το πρωί στο Ιράκ με στόχο να καθησυχάσει την κυβέρνηση της χώρας μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η παρουσία αμερικανών στρατευμάτων είναι απαραίτητη προκειμένου η Ουάσιγκτον να μπορεί να «εποπτεύει το Ιράν», διότι «το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα».
 
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση σχεδόν όλων των πολιτικών αξιωματούχων του Ιράν, περιλαμβανομένων του προέδρου και του πρωθυπουργού, ενώ προκάλεσαν ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα 16 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν.
 
«Βρισκόμαστε στο Ιράκ έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης και συμφέρον μας είναι να ενισχύσουμε τις αμυντικές ικανότητες» της χώρας, δήλωσε ο Σάναχαν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι. «Θέλω να ακούσω από πρώτο χέρι τις ανησυχίες (των αξιωματούχων), την πολιτική δυναμική που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια φυσικά θα λάβουμε αυτά υπόψη μας στα σχέδιά μας», πρόσθεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί και με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντουλ Μάχντι.
 
Ο Σάναχαν επίσης θα συζητήσει το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων με Αμερικανούς διοικητές. Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν το 2003 μιας επέμβασης στο Ιράκ, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Στο απόγειο των συγκρούσεων που ακολούθησαν η Ουάσινγκτον είχε έως και 170.000 στρατιώτες στη χώρα.
 
Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν οριστικά το 2011, όμως επέστρεψαν το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Σήμερα, και αφού η Βαγδάτη ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο την ήττα του ΙΚ, πολλές φωνές, κυρίως φιλο-ιρανικές ζητούν την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
 
Εξάλλου έχει υποβληθεί στο ιρακινό κοινοβούλιο πρόταση προκειμένου να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών. Μάλιστα, σε μια σπάνια εξέλιξη, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν και οι δύο βασικές κοινοβουλευτικές ομάδες: αυτή υπό τον σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, αλλά και το φιλο-ιρανικό μπλοκ των πρώην μαχητών ενάντια στο ΙΚ. Τη Δευτέρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ζήτησαν «μια νέα συμφωνία» που θα καθορίζει το πλαίσιο της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ και κυρίως των Αμερικανικών.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας