Παρέλυσε η Αϊτή από τις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου

Οι μαζικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, παραλύοντας μεγάλο μέρος της χώρας της Καραϊβικής.
 
Σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ήταν αδύνατη εξαιτίας των οδοφραγμάτων που έχουν εγείρει οι διαδηλωτές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων HPN. Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία από τη Σιτέ Σολέιγ, μια από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας, προς το κέντρο της πόλης. Διαδηλωτές είπαν στο ίδιο πρακτορείο ότι «απαιτούν» ο πρόεδρος Μοΐζ να εγκαταλείψει την εξουσία διότι «δεν έκανε τίποτε για να αλλάξει» η κατάσταση στη χώρα.
 
Πέραν της πρωτεύουσας, κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις έχουν παραλύσει το εμπόριο, τα σχολεία, τις συγκοινωνίες. Διαδηλωτές έχουν υψώσει οδοφράγματα σε πολλές συνοικίες. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν πορείες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σε επεισόδια. Η αστυνομία έκανε λόγο για δύο νεκρούς την Πέμπτη· το Σάββατο, στο Πορτ-ο-Πρενς, 14χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα στο περιθώριο μιας αντικυβερνητικής συγκέντρωσης, ενώ την Κυριακή, στη Ζακμέλ (νότια), άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με ΜΜΕ.
 
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και κατάχρηση των χρημάτων της βοήθειας η οποία είχε προσφερθεί στην Αϊτή για την ανοικοδόμηση της χώρας, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 2010, στον οποίο είχαν χαθεί 300.000 ζωές. Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, το 59% του πληθυσμού της οποίας (10,4 εκατ.) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (ένα εισόδημα 2,41 δολαρίων την ημέρα), κατά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, βυθίζεται ξανά στην πολιτική αβεβαιότητα, ενώ η κυβέρνηση του Μοΐζ ως τώρα σιωπά.
 
Η λαϊκή οργή κλιμακώθηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης για τη φτωχή πλειοψηφία των πολιτών της χώρας. Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 15% εδώ και δύο χρόνια, πρώτη και κύρια διεκδίκηση των διαδηλωτών είναι να μπορούν να βάζουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι.
 
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ζοβενέλ Μοΐζ δεσμευόταν πως όλοι οι Αϊτινοί θα είχαν «να φάνε» και «χρήματα στην τσέπη» -- υποσχέσεις που δεν τήρησε. «Απαιτούμε η εθνική αστυνομία να συλλάβει τον Ζοβενέλ Μοΐζ, διότι αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τη ζωή κάθε Αϊτινού», δήλωσε ο Αντρέ Μισέλ, μια από τις σημαντικότερες μορφές της αντιπολίτευσης της χώρας. «Δεν έχει καμία νομιμότητα», συνέχισε και διαβεβαίωσε πως η χώρα θα συνεχίσει να είναι παραλυμένη «ως την παραίτηση» του.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι