Ερντογάν: Να μη δημιουργηθεί κενό στη Συρία μετά την αποχώρηση ΗΠΑ

“Είναι κρίσιμης σημασίας το να μην δημιουργηθεί κενό από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία το οποίο θα εκμεταλλευτούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι εργάζονται για μια μόνιμη λύση στη Συρία.  Η συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα κράτησε μία 1 και 50 λεπτά και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.

Μετά τη συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στον τομέα της οικονομίας εξακολουθούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυξητική τάση στο εμπόριο. Στην ατζέντα των συνομιλιών τους ήταν και το θέμα της εξαίρεσης της βίζας. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν και το θέμα του Ίντλιμπ της Συρίας. “Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας. Είναι κρίσιμης σημασίας να μην δημιουργηθεί κενό από την αποχώρηση των ΗΠΑ το οποίο θα εκμεταλλευθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε επείγει η ίδρυση το συντομότερο συνταγματικής επιτροπής για τη Συρία. 

Για το προσφυγικό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ως χώρα που έχει αγκαλιάσει περίπου 4 εκατομμύρια Σύριοι τους αφορά πολύ αυτό το θέμα. “Μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει 300 χιλιάδες Σύριοι πίσω”, ανέφερε. Ανακοίνωσε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει τριμερής σύνοδος στη Ρωσία για το Συριακό με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Ιράν Ρουχανί.

Σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη θετική τους προσέγγιση στο θέμα της ζώνης ασφαλείας στη Συρία. “Άλλωστε εμείς γι αυτό το θέμα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η συνάντησή τους ήταν πολύ εποικοδομητική. “Για το Συριακό εργαζόμαστε για μια μόνιμη λύση. Επιθυμούμε την επίλυση του προβλήματος δια της πολιτικής και της διπλωματίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη πως αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο των ΗΠΑ για αποχώρησή τους από τη Συρία αυτό θα είναι ένα θετικό βήμα. Για τα θέματα της ενέργειας ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι πραγματοποιούνται μεγάλα πρότζεκτ. “Θέλω να δηλώσω ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη. “Στοχεύουμε την τριμερή (Τουρκίας - Ρωσίας -Ιράν) να την πραγματοποιήσουμε στη Μόσχα”, ανέφερε.

Σε σχετική ερώτηση για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι σέβονται τα συμφέροντα των Τούρκων φίλων τους και ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι συζήτησαν το θέμα λεπτομερώς. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης έκπληξη για την επιστολή που έστειλε η Ευρώπη στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την συνταγματική επιτροπή στη Συρία. “Έστειλαν μια επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας υπέγραψαν την επιστολή.  Μια στάση που προκαλεί έκπληξη. Δεν περιμέναμε τέτοια προσέγγιση”, ανέφερε. Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται υπομονετικά με τους Ευρωπαίους συνεταίρους τους. 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ