Στις 29 Ιανουαρίου η νέα ψηφοφορία για το plan B της Μέι

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το 'plan B' της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit στις 29 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ.

Η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και η Λίντσομ δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα εισηγηθεί μια πρόταση και θα κάνει μια δήλωση για τα επόμενα βήματά της τη Δευτέρα.

"Συζήτηση για μια μέρα θα γίνει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου πάνω στην πρόταση αυτή, η οποία θα υποβληθεί για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του σώματος", δήλωσε η Λίντσομ στο κοινοβούλιο.

Φιλίπ: Το Παρίσι έχει έτοιμο προς εφαρμογήν το σχέδιο αντιμετώπισης του Brexit άνευ συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα την εκκίνηση της εφαρμογής του «σχεδίου που συνδέεται με ένα Brexit άνευ συμφωνίας» για την αντιμετώπιση του «όλο και λιγότερο απίθανου» ενδεχόμενου μη συντεταγμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σχέδιο, το οποίο προετοιμάσθηκε από τον Απρίλιο του 2018, «περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα που έχουν ως στόχο να προλάβουν την δημιουργία νομικού κενού και να εγγυηθούν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των αρμοδίων υπουργών στο Ματινιόν.

Μετά την Γαλλική Εθνοσυνέλευση χθες, η Γερουσία πρόκειται να εγκρίνει οριστικά το σχέδιο που προετοιμάζει την Γαλλία για κάθε μορφή που θα μπορούσε να πάρει το Brexit και κυρίως για ένα «σκληρό Brexit», θέτοντας το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την προστασία των γάλλων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Γαλλία, καθώς και για την εφαρμογή μέτρων για την επαναφορά των ελέγχων των προϊόντων στα σύνορα.

Ο Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε επίσης σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Γαλλίας, ενώ υπό επεξεργασίαν βρίσκεται σχέδιο υποστήριξης του τομέα της αλιείας, ο οποίος θα πληγεί σκληρά σε περίπτωση Brexit άνευ συμφωνίας.

Το 56% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Η Βρετανία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ποσοστό 56%, έναντι 44% υπέρ του Brexit στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Η διαφορά των 12 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το σοκ του δημοψηφίσματος του 2016, σύμφωνα με δημοκόπηση της YouGov.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δόθηκε στην δημοσιότητα από την καμπάνια People's Vote που πιέζει για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στις 23 Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 51,9%, υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ 16,1 εκατομμύρια, το 48,1% υποστήριξαν την παραμονή στην Ενωση.

Η υποστήριξη της θέσης περί δευτέρου δημοψηφίσματος μεταξύ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος ανέρχεται στο 78%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, στην οποία διέρρευσε το ηχητικό της συνομιλίας, ο κ. Χάμοντ λέει: «Μπορώ απλώς ως κοινοβουλευτικός να πω ότι είναι ξεκάθαρο σε μένα πως υπάρχει μία μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στο no-deal υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις».
 
Ο κ. Χάμοντ παραπέμπει στην πρόταση νόμου που έχει υποβληθεί από Συντηρητικούς βουλευτές με επικεφαλής τον Νικ Μπόουλς, η οποία προβλέπει την αναβολή του Brexit έως το τέλος Δεκεμβρίου, εφόσον δεν προκύψει συμφωνία αποδεκτή από το κοινοβούλιο εντός τριών εβδομάδων.
 
Ο κ. Μπόουλς και οι συν αυτώ σκοπεύουν να καταθέσουν τροπολογία επί της πρότασης της Πρωθυπουργού για τα επόμενα βήματα στο Brexit, που θα παρουσιάσει η κα Μέι τη Δευτέρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η πρόταση νόμου θα μπορέσει να εξεταστεί έστω και αν δεν έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση. Οι πολιτικοί σχολιαστές μιλούν για ανατροπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με τον έλεγχο του Brexiτ να περνά πλέον στους βουλευτές.
 
Ο ίδιος ο κ. Μπόουλς δηλώνει ότι είναι αυξανόμενος ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν την πρότασή του, η οποία οδηγεί σε ένα πιο «μαλακό» Brexit.
 
Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ των Times από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ήδη νομικούς τρόπους παράτασης της διαδικασίας του Brexit μέχρι το 2020.
 
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ, σύμμαχος της Καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι θεωρεί «λογικό» ένα αίτημα των Βρετανών για περισσότερο χρόνο πριν από το Brexit. Ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε επίσης ότι αναμένει ένα βρετανικό αίτημα για παράταση των διαπραγματεύσεων. Πάλι στο ραδιόφωνο του BBC, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την παράταση του Άρθρου 50 «αναπόφευκτη».

Δειτε Επισης

Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Επίθεση με ρουκέτες της Ρωσίας στην Ουκρανία-Δύο νεκροί και έξι τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
O Ζελένσκι ζήτησε από τους Ουκρανούς να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλο
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Νεκρός 16χρονος στην Αυστραλία που επιτέθηκε σε αστυνομικούς με μαχαίρι
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 57 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Σοκάρει η καταγγελία της αναπληρώτριας υπ. Υγείας της Αυστραλίας-«Με νάρκωσαν και με βίασαν»