Οι δυσκολίες και προκλήσεις της ρουμανικής προεδρίας

Tις βασικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας παρουσίασαν αναλυτικά στον Τύπο στο Βουκουρέστι ο Υπουργός Εξωτερικών Τεοντορ Μελεσκάνου και ο Τζορτζ Τσιάμπα, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας.

"Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ρουμανική προεδρία ξεκινά σε ιδιαίτερες συνθήκες", σημείωσε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εξηγώντας ότι συμπίπτει με την αλλαγή του πολιτικού κύκλου και τις ευρωεκλογές. Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές δημιουργούν ένα "κενό διάστημα" σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου. Τόνισε ότι ο μεγάλος όγκος της δουλειάς της προεδρίας θα συγκεντρωθεί στους πρώτους τρεις μήνες. Ανακοίνωσε δε ότι σε σχέση με τη διαδικασία της διεύρυνσης "το 1ο Συμβούλιο Εξωτερικών του Ιουνίου θα είναι εξαιρετικής σημασίας".

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μιλώντας σε αποστολή ανταποκριτών από τις Βρυξέλλες στο Βουκουρέστι, ανέλυσε τις προτεραιότητες του επομένου εξαμήνου και επέμεινε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (για το οποίο η προεδρία οφείλει να φέρει τάχιστα αποτελέσματα, όπως είπε και θα είναι στην πρώτη θέση κάθε επόμενου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων), τη διαδικασία της σύγκλισης των Κρατών Μελών σε σχέση με την ολοκλήρωση της Κοινής Αγοράς, την ευρωπαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την απάντηση στο μεταναστευτικό και την επικείμενη μεγάλη ευρωπαϊκή επένδυση στην Αφρική, αλλά και τον νέο παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ στον πλανήτη. Επεσήμανε δε ότι αναμένει την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την αντίστοιχη συμφωνία με το Βιετνάμ.

"Η προεδρία θα θέσει υψηλά το ζήτημα της μάχης κατά της παραπληροφόρησης, ενόψει ευρωεκλογών", τόνισε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπενθυμίζοντας το σχετικό έγγραφο στρατηγικής που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Τρίτης.

Σε σχέση με το Brexit, ο Υπουργός δήλωσε ότι "με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα αφήσει το σημάδι του στην προεδρία μας" και δήλωσε ότι "είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων των επομένων ημερών".

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση ο Τζορτζ Τσιάμπα σημείωσε ότι "είναι σημαντικό ακόμα και οι μη- υποψήφιες χώρες να έχουν την  ελπίδα της ευρωπαϊκής προοπτικής"

Η πρωθυπουργός της χώρας θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει στην ολομέλεια του ΕΚ τις προτεραιότητες της προεδρίας.

"Η πρώτη μας προτεραιότητα σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της ρουμανικής προεδρίας θα είναι να υποβοηθήσουμε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ σε σχέση με την παγκόσμια στρατηγική", συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Τέοντορ Μελεσκάνου. Έθεσε μάλιστα τέσσερις προτεραιότητες: (1) την ενίσχυση των δυνατοτήτων κοινής άμυνας της ΕΕ, σε συνεργασία και με το ΝΑΤΟ, (2) τα Δυτικά Βαλκάνια, (3) την Ανατολική Γειτονία και (4) την ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου της ΕΕ.

"Πρέπει να δώσουμε στην ΕΕ ένα προϋπολογισμό που θα υποβοηθά τις φιλοδοξίες μας σε σχέση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας", σημείωσε, εξηγώντας ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί αυστριακής προεδρίας.

"Θα συνεχίσουμε την προώθηση της πολικής της διεύρυνσης: Τα Δυτικά Βαλκάνια αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης και πρέπει να ενταχθούν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα - δίνουμε σημασία στη συμμετοχή της νέας γενειάς, και έχουμε καταθέσει την ιδέα για συνέδριο για τη νέα γενιά στο Βουκουρέστι", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. "Η επένδυση θα είναι μακροπρόθεσμη", είπε. "Το Συμβούλιο έδωσε θετική γνωμάτευση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και ΠΓΔΜ", συμπλήρωσε και τόνισε ότι "σκοπός της προεδρίας θα είναι να υποβοηθήσει τη διαδικασία και ταυτόχρονα να επιτηρήσει αυστηρά την επίτευξη των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις χώρες αυτές".

Σε σχέση με την Τουρκία προσδιόρισε τη στρατηγική "να κρατήσουμε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές καθώς είναι υποψήφια χώρα και στρατηγικός εταίρος".

Δειτε Επισης

Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
Οπλισμένοι θα πηγαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές στο Τενεσί-Απόφαση του κοινοβουλίου
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ
Πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ
Συνετρίβη αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες, στις ΗΠΑ
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν