Αντιπαράθεση με φόντο τον Μακάριο στην Τουρκία

Λάθος ενημερώθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το μνημείο στο οποίο απεικονίζεται και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του πως είχε στήσει το άγαλμα Μακαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιμάμογλου είπε ότι πρόκειται για μνημείο στο οποίο απεικονίζεται η στιγμή της υπογραφής της συνθήκης εγγυήσεως του 1960 και πως θα ενημερώσει τον Τούρκο Πρόεδρο γι αυτό κατά την αυριανή τους συνάντηση.
 
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι πολύ καθαρά ήταν ένα έργο και πως “πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο 700 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο απεικονίζει τη συμβολή του μακαρίτη Ραούφ Ντενκτάς στον αγώνα της Κύπρου και του μακαρίτη Ετζεβίτ και Ερμπακάν στην ‘επιχείρηση’ του 1974”. “Είναι ένα έργο στο οποίο απεικονίζεται ο Ντενκτάς σε συνάντησή του με την ένωση βετεράνων στην Κύπρο και αποφασίζουν. Είναι ένα έργο τέχνης που υλοποιήθηκε. Δεν πρόκειται για άγαλμα όπως έχει αναφερθεί εδώ. Είναι η απεικόνιση της στιγμής που υπογράφηκε το 1960 η συμφωνία για το δικαίωμα της Τουρκίας να μπει στην Κύπρο. Απεικονίστηκε ως μια σύνθεση. Σε εκείνη τη σύνθεση απεικονίστηκε ο Μακάριος να είναι σκεπτικός και ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρός.
 
Απεικονίστηκε η στιγμή που ο μακαρίτης Φαζίλ Κιουτσιούκ υπέγραφε. Είναι λάθος να χαρακτηρίζεται μια σύνθεση ως άγαλμα. Στεναχωρείτε την οικογένεια Ντενκτάς και εκείνους που έδωσαν αγώνα για την Κύπρο. Εγώ θα τους καλέσω στο πιο όμορφο πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Εάν έρθουν θα δουν και εκείνο το μνημείο. Εγώ θα ενημερώσω τον Πρόεδρο κατά την αυριανή που επίσκεψη. Έχει ενημερωθεί λάθος. Εγώ είμαι ο πρώτος δήμαρχος στην Τουρκία που έκανε μνημείο για την Κύπρο. Παρακαλώ να το σέβονται”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα