Με μικρό καλάθι στη Σύνοδο Κορυφής η Τερέζα Μέι

H Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τους ομολόγους της νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, όπως είπε η ίδια προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
 
Η ίδια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το αίσιο τέλος της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κόμματός της, δηλώνοντας ωστόσο ότι άκουσε καθαρά τις ανησυχίες όσων δεν την ψήφισαν, οι οποίοι ζητούν να μην είναι μόνιμο το λεγόμενο «backstop», δηλαδή η έσχατη λύση που έχουν συμφωνήσει η δύο πλευρές για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
 
Όπως είπε η κ. Μέι, δεν περιμένει μια άμεση λύση από τη σημερινή Σύνοδο, αλλά ελπίζει να ξεκινήσουν εργασίες το συντομότερο δυνατό.
 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της Ε.Ε., οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής. Οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς την Μέι για να εξετάσουν
τι μπορούν να της προσφέρουν, εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. θέλουν να βοηθήσουν την Μέι, αλλά δεν ξέρουν πώς. «Το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό, πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας», σημείωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης κράτους μέλους.
 
Στο μεταξύ, το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του Brexit τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποίας ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
 
Κατά συνέπεια, η ψηφοφορία θα γίνει μετά την ανάπαυλα του βρετανικού κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την βρετανική κυβέρνηση.
 
Πολλοί βουλευτές ζητούσαν η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις διακοπές, αλλά τέτοια διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε στο Twitter από την υπουργό αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ.
 
Απέναντι στην προοπτική συντριπτικής ήττας, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Δευτέρα , την τελευταία στιγμή, την αναβολή της ψηφοφορίας και υποσχέθηκε ότι θα θέσει την συμφωνία υπό την έγκριση των βουλευτών μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.
 

Δειτε Επισης

Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ