Ασφάλεια τροφίμων και ΕΕ

 
Διευθέτηση με την οποία η διευκολύνει τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές μελέτες που στηρίζουν τις αποφάσεις στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων σε θέματα όπως τα φυτοφάρμακα, συμφώνησαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των Κρατών Μελών της ΕΕ. Με τη διευθέτηση εκτιμάται πως όχι μόνο θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια, ποιότητα και ανεξαρτησία των μελετών, αλλά θα βελτιωθεί επίσης η διακυβέρνηση και οι επιστημονικές επιδόσεις της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την ΕΕ στο σύνολό της..

Το προηγούμενο πλαίσιο στον τομέα αυτό είναι ο λεγόμενος κανονισμός περί γενικού νόμου για τα τρόφιμα, ο οποίος θέσπισε το 2002, την αρχή της ανάλυσης κινδύνου στον ευρωπαϊκό νόμο για τα τρόφιμα και καθιέρωσε την EFSA ως ξεχωριστό φορέα που είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση των κινδύνων στα τρόφιμα ενώ οι ευρωπαϊκές θεσμικές μονάδες παρέμειναν υπεύθυνες για τη διαχείριση των κινδύνων.

Μετά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και τις ανησυχίες που συνδέονται με το glyphosate και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς η Κομισιόν πρότεινε τον Απρίλιο του 2018 να αναθεωρήσει το γενικό νόμο για τα τρόφιμα και να τροποποιήσει οκτώ νομοθετικές πράξεις που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της τροφικής αλυσίδας: ΓΤΟ, πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα νέα τρόφιμα.

Η θέση του Συμβουλίου παραμένει κοντά στο πνεύμα της πρότασης της Κομισιόν αλλά βελτιώνει το βασικό κείμενο, ώστε να αυξηθεί η σαφήνεια των νομικών απαιτήσεων για τη βιομηχανία και τις δημόσιες αρχές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις επιστημονικές μελέτες, όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες που συνδέονται με την αίτηση έγκρισης θα δημοσιοποιηθούν από την EFSA μετά την αξιολόγηση της εγκυρότητας της αίτησης, εκτός εάν ο αιτών ζήτησε εμπιστευτική μεταχείριση για τις πληροφορίες αυτές. Ο αιτών φέρει το βάρος να αποδείξει ότι η γνωστοποίηση των πληροφοριών θα βλάψει σημαντικά το ενδιαφέρον του.

Η EFSA θα πρέπει να εξετάσει την εγκυρότητα αυτού του αιτήματος εμπιστευτικότητας και να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στον αιτούντα. Εάν ο αιτών διαφωνεί με τα αποτελέσματα της EFSA, μπορεί να υποβάλει αίτημα επιβεβαίωσης. Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, κατά την περίοδο κατά την οποία αξιολογείται το επιβεβαιωτικό αίτημα, οι πληροφορίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Χάρη στη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου, όλοι οι δυνητικοί υποψήφιοι θα υποχρεούνται να κοινοποιούν τις μελέτες που προβαίνουν ή εκτελούν για την υποστήριξη των μελλοντικών αιτήσεων. Επιπλέον, όπως και στην αρχική πρόταση της Kομισιόν, η Κομισιόν θα μπορεί να ζητήσει από την ΕFSA να αναθέσει τις δικές της μελέτες επαλήθευσης σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Για να μπορέσει η EFSA να προσελκύσει περισσότερους και καλύτερους επιστήμονες για να συμμετάσχουν σε επιστημονικές ομάδες, τα κράτη μέλη θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των εκκλήσεων έκφρασης σχετικά με το ενδιαφέρον που προέρχονται από την EFSA και θα ενθαρρύνουν τους εθνικούς εμπειρογνώμονες να υποβάλλουν αιτήσεις για επιστημονικές ομάδες. Όπως συμβαίνει σήμερα, θα εναπόκειται στην EFSA να καταρτίζει καταλόγους εμπειρογνωμόνων που θα διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο.

Η κοινοποίηση των κινδύνων από την Κομισιόν και την ΕFSA προς τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς του δημόσιου τομέα θα βελτιωθεί, ώστε να διασφαλιστεί μια πιο συνεκτική, διαφανής και συνεχής ροή πληροφοριών σε όλη τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνων.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ