Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στο Στρασβούργο-Το προφίλ του δράστη

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο κέντρο του Στρασβούργου από τους οποίους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, υπάρχουν τέσσερις νεκροί και 12 οι τραυματίες, η κατάσταση των οποίων θεωρείται πολύ κρίσιμη. 

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατικό» από τον εκπρόσωπο των γαλλικών αρχών ασφαλείας, καθώς ο ύποπτος δράστης βρισκόταν στη λίστα με τους υποψήφιους για τρομοκρατικό χτύπημα, την οποία διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες. Ως τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίστηκε τόσο από την αστυνομία, όσο και από τη νομαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο δράστης είναι ένας 29χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε υπόθεση ληστείας.

 


 

Ο Γάλλος εισαγγελέας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην πόλη.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d' Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. 

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Για "πολλούς πυροβολισμούς" σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. "Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλειστήκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα", είπε.

 



 

 

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του "αρχικά δεν είδα τίποτα", είπε. "Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες", είπε ο μάρτυρας.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν αρκετά βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο του περιστατικού.

Την ίδια ώρα ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. "Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα απεσταλμένη του ΚΥΠΕ η οποία βρίσκεται εκεί ενόψει της προσφώνησης αύριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο που σημειώθηκε το περιστατικό, άκουσαν πυροβολισμούς.Κύπριοι ευρωβουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε το ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι η Αστυνομία τους απαγόρευσε την έξοδο από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε το περιστατικό, με ανάρτησή του στο τουίτερ. Εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στην κατοικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο.
 

 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών