Καλπάζει ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη-Ζητά μέτρα η Koμισιόν

Η Κομισιόν κάλεσε σήμερα εκ νέου τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει και να λάβουν νέα αν χρειάζεται για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, καθώς 9 στους 10 Ευρωπαίους Εβραίους αισθάνονται ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τον αντισημιτισμό.
 
Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να χρησιμοποιήσουν τον ορισμό του αντισημιτισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος ως εργαλείο καθοδήγησης, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Αναλυτικά, το 85% των Ευρωπαίων Εβραίων θεωρεί ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό ή πολιτικό πρόβλημα στην πατρίδα τους, είναι διαδεδομένος και έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων Εβραίων σε όλη την ΕΕ:

- Το 89% των Εβραίων πιστεύει ότι ο αντισημιτισμός είναι πιο προβληματικός στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
- Το 28% των ερωτηθέντων έχει υποστεί παρενόχληση τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο.
- Το 79% των Εβραίων που υπέστησαν αντισημιτική παρενόχληση τα τελευταία πέντε χρόνια δεν το ανέφερε στην αστυνομία ή σε άλλη οργάνωση.
- Το 34% αποφεύγουν να επισκέπτονται εβραϊκά γεγονότα ή περιοχές επειδή δεν αισθάνονται ασφαλείς.
- Το 38% εξέτασε το να φύγει από την ΕΕ επειδή δεν αισθάνονταν ασφαλείς ως Εβραίοι στην Ευρώπη.
- Το 70% θεωρεί ότι οι προσπάθειες των κρατών μελών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αποτελεσματικές.

Καθώς η υποχρέωση προστασίας των πολιτών της ΕΕ έγκειται πρωτίστως στα ίδια τα κράτη μέλη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2018 όλες οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα  τη "Διακήρυξη για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη μιας προσέγγισης κοινής ασφάλειας για την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και θεσμών στην Ευρώπη", αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ και καθένα από τα κράτη μέλη της βρίσκονται δίπλα στην εβραϊκή κοινότητα για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ευημερία της.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φράνς Τίμμερμανς δήλωσε σχετικά πως είναι βαθιά ανήσυχος για την αύξηση του αντισημιτισμού, όπως καταλήγει στο συμπέρασμα της έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. "Είναι απαραίτητο να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα έντονα και συλλογικά. Η εβραϊκή κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι της στην Ευρώπη. Αν δεν μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό, η Ευρώπη παύει να είναι η Ευρώπη", τόνισε.

Από την πλευρά της η Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα, πρόσθεσε: "70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, είναι λυπηρό που 9 από τους 10 Εβραίους στην Ευρώπη λένε ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσει την άνοδο του αντισημιτισμού, να καταπολεμήσει την άρνηση του Ολοκαυτώματος και να εγγυηθεί ότι οι Εβραίοι έχουν την πλήρη υποστήριξη αρχές για να είναι ασφαλείς".

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν όρισε το 2015 έναν συντονιστή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού προκειμένου να συνδεθεί με τις εβραϊκές κοινότητες και να ενισχύσει τη συνεργασία με οργανώσεις που εργάζονται στον τομέα αυτό.

Η αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στον ηλεκτρονικό τομέα, όπως δείχνει η σημερινή μελέτη.Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2016, η Κομισιόν ξεκίνησε επίσης την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας για την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού, την καλύτερη πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος μίσους και της ομιλίας του μίσους.

Το 2016 η Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, εκ των οποίων οι 25 χώρες της ΕΕ είναι μέλη, υιοθέτησε έναν ορισμό για τον αντισημιτισμό. Στις 29 Νοεμβρίου 2018, η ΕΕ απέκτησε Μόνιμη Διεθνή Εταιρική Σχέση με τη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Η συμμετοχή της ΕΕ σε αυτό το διεθνές όργανο θα επιτρέψει στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.

Δειτε Επισης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεστάλη η εναέρια κυκλοφορία στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας
Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη υπόπτου για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη
Συνάντησε τον Πρόεδρο του Ιράκ ο Ερντογάν-«Θα δράσουμε από κοινού κατά του PKK»
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέστειλε τα διά ζώσης μαθήματα μετά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις
Τι είναι το τάγμα υπερορθόδοξων Εβραίων «Netzah Yehuda» και γιατί κατηγορείται
Παραιτήθηκε από το BBC ο κορυφαίος παρουσιαστής που είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο