Απώλειες υπουργών για Μέι στον απόηχο της έγκρισης της συμφωνίας για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.
 
«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Κύπρου), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.
 
«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη, οι πρεσβευτές των οποίων στην Ε.Ε. θα συνέλθουν αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους», πρόσθεσε ο Τουσκ.
 
«Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια», σχολίασε.
 
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.
 
Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.
 
«Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγετε, αλλά θα κάνω οτιδήποτε μπορώ, ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας», κατέληξε ο Τουσκ.
 
«Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση θα είναι εντατική», δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ.
 
«Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», υπογράμμισε.
 

 

 

 
Την ίδια ώρα, την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Brexit υπέβαλε ο Ντόμινικ Ράαμπ, στον απόηχο της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ε.Ε. από το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Η απώλεια του κορυφαίου Υπουργού σε σχέση με το Brexit συνιστά μεγάλο πλήγμα για την Πρωθυπουργό Μέι, καθώς δυσκολεύει η προσπάθειά της να πείσει τους δεκάδες επιφυλακτικούς ή εχθρικούς προς τη συμφωνία Συντηρητικούς βουλευτές να την υπερψηφίσουν.
 
Ο κ. Ράαμπ ανέφερε ότι η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να στηρίξει τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης.
 
Στη επιστολή παραίτησης εκτιμά ότι οι όροι για τη Β. Ιρλανδία είναι «πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου». Προσθέτει ότι δεν μπορεί να στηρίξει την παραμονή της χώρας σε μία τελωνειακή ένωση χωρίς ημερομηνία λήξης και με την Ε.Ε. να διαθέτει βέτο κατά της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτήν.
 
Εξάλλου, και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του, που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.
 
Η Υπουργός Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι έγινε μερικές ώρες αργότερα το τρίτο μέλος της κυβέρνησης Μέι που παραιτείται λόγω των όρων της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ε.Ε.
 
Η κ. ΜακΒέι ανέφερε στην επιστολή παραίτησης ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε να ψηφίσει τη συμφωνία.
 
Την ακολούθησε και η Υφυπουργός Brexit Σουέλα Μπρέιβερμσν, που φεύγει από το Υπουργείο μαζί με τον πολιτικό προϊστάμενό της, Ντόμινικ Ράαμπ.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, κανένας δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη στήριξη ή μη του σχεδίου συμφωνίας Brexit.
 
Σε ερώτηση αν οποιοδήποτε μέλος του υπουργικού συμβουλίου απείλησε να παραιτηθεί, ο αξιωματούχος απάντησε: «Κανένας».
 
«Η Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε παθιασμένα τη λέξη για ένα λόγο, και ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε», ανέφερε.
 
Ωστόσο, «μεγάλη διάσπαση» επικράτησε στους κόλπους του Υπουργικού Συμβουλίου για το σχέδιο της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί, μετέδωσε το Sky News, ενώ δέκα υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.
 
«Μας είπαν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί», ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.
 
Μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα  Μέι είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας «είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε», προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία.
 
«Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε και η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit
 
«Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο», είπε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να εξηγήσει τη συμφωνία με δήλωση της στο Κοινοβούλιο.
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι