Ναι στην Μέι για τo σχέδιο συμφωνίας του Brexit είπαν οι υπουργοί της

Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας Brexit που κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μετά την ολοκλήρωση της πεντάωρης συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου υπό την Μέι, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία.

Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε και ότι η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο, είπε τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να εξηγήσει τη συμφωνία με δήλωση της στο κοινοβούλιο.

Το βράδυ της Τετάρτης πλήθυναν οι αναφορές σε πιθανή απόπειρα ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών βουλευτών να προκαλέσουν εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας σε βάρος της πρωθυπουργού.

Όπως μετέδωσε εξάλλου το Sky News, επικράτησε "μεγάλη διάσπαση" στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί σήμερα, ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

"Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί" ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πάντως ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόθετα, Λονδίνο και Βρυξέλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Διαβάστε όλο το κείμενο ΕΔΩ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από Βρυξέλλες

O Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, με την οποία του αναφέρει επίσημα ότι μετά την αποδοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο της συμφωνίας αποχώρησης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του άρθρου 50 μπορεί να αποφανθεί ότι "έχει επιτευχθεί αποτελεσματική πρόοδος" στις συνομιλίες για το Brexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε επίσης πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης.

Μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Βρετανίας για τη συμφωνία, ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τα βασικά σημεία της συμφωνίας των 585 σελίδων.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι ΗΒ και ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε 5 βασικά σημεία:
1) σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών Ευρωπαίων στο ΗΒ και Βρετανών στην ΕΕ, όλοι οι πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα, εφ όρου ζωής, ακόμα και αυτοί που θα εγκατασταθούν στην μια ή την άλλη περιοχή μέσα στη μεταβατική περίοδο,

2) όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο 28 θα γίνουν σεβαστές, κάτι που σημαίνει ότι το ΗΒ θα συμβάλει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.

3) έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, τα προσωπικά δεδομένα και τις επιμέρους συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την ευρατόμ και άλλα στοιχεία της διαδικασίας αποχώρησης.

4) σε ό,τι αφορά τη "διακυβέρνηση" (εφαρμογή) της συμφωνίας, έχει αποφασιστεί ότι τις διαφορές θα λύνει μια ειδική επιτροπή και σε περιπτώσεις που διακυβεύεται το κοινοτικό δίκαιο, το Δικαστήριο της ΕΕ θα παίζει το ρόλο του ως ερμηνευτής της κοινοτικής νομοθεσίας.

5) συμφωνήθηκε μια μεταβατική περίοδος, από τις 29/03/2019 που το ΗΒ θα είναι τρίτη χώρα και ως 21/12/2020, οπότε και θα διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση σε σχέση με την τελωνειακή ένωση, και την κοινή αγορά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Μ.Μπαρνιέ, συμφωνήθηκαν και τρία πρωτόκολλα:
1) το πρώτο αφορά το Γιβραλτάρ και τις επιμέρους συμφωνίες Ισπανίας - ΗΒ.
2) το δεύτερο αφορά την Κύπρο και τις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, και το οποίο διαφυλάσσει την συνέχιση των σημερινών δεδομένων για 11.000 Κύπριους πολίτες θα μπορούν να ζουν όπως και σήμερα εγκατεστημένοι στις εν λόγω περιοχές και
3) το τρίτο αφορά την Ιρλανδία, όπου όπως είπε ο Μ.Μπαρνιέ "βρήκαμε τρόπο για την αποφυγή σκληρού συνόρου".

Σε σχέση με τη Νήσο της Ιρλανδίας οι δύο πλευρές δεσμεύονται να βρουν μια μόνιμη λύση στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΗΒ- ΕΕ, αν δεν την έχουν βρει μέχρι τότε, μπορούν να ζητήσουν επέκταση της μεταβατικής περιόδου και "αν και πάλι δεν τα έχουμε βρει, τότε μπαίνει σε ισχύ το λεγόμενο backstop", είπε ο Μ.Μπαρνιέ.

Η λύση τύπου backstop προβλέπει τον κανονιστικό και τελωνειακό εναρμονισμό της Β.Ιρλανδίας με την ΕΕ, κάτι που συνεπάγεται και πρόσβαση της Β.Ιρλανδίας στην κοινή αγορά μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ο ΗΒ θα είναι υπεύθυνο να εφαρμόσει το κοινοτικό τελωνειακό δίκαιο στη Β.Ιρλανδία και οι πολίτες στη νήσο της Ιρλανδίας θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα.

Τέλος σε ότι αφορά τη "μελλοντική σχέση", αυτή θα αρχίσει αν συζητείται από τις 29/03/2018 και θα έχει αντικείμενο τη συμφωνία επί μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, με τελωνειακή συνεργασία, χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς, μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, στις 08.50 ώρα Κύπρου, όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντόναλντ Τουσκ θα κάνει δηλώσεις αύριο στις 09.10 ώρα Κύπρου.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit. «Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».

Το σχέδιο συμφωνίας Brexit που ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση με το μπλοκ δήλωσε εξάλλου, ο Βέλγος Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, Γκι Φερχόφστατ.

«Ενώ ελπίζω μια μέρα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει, στο µεταξύ αυτή η συμφωνία θα κάνει εφικτό ένα Brexit, διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων», είπε με ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Guardian

Δειτε Επισης

Τεχεράνη: Aναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι
Ατύχημα με ελικόπτερο από το κομβόι του Ιρανού προέδρου
Εντατικές οι επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα–Στους 31 οι νεκροί σε σπίτι στη Νουσεϊράτ
Νέα προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα-«Η καθυστέρηση στη βοήθεια απειλεί με λιμό»
Δύο νεκροί από σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με μηχανοκίνητο σκάφος στον Δούναβη
Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας
Αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε ποδήλατα στο Λονδίνο-Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας
Σεφ, διατροφολόγοι και γκουρμέ γεύματα στις σκανδιναβικές φυλακές(PICS)
ΒΙΝΤΕΟ: Μετεωρίτης διέσχισε τον ουρανό της Πορτογαλίας