Ντάισελμπλουμ: Οι Ευρωπαίοι να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να συνεργαστούν

Η ασφάλεια και η μετανάστευση και όχι το ευρώ ή η οικονομία αποτελούν τα πιο σημαντικά ζητήματα για την ΕΕ αυτή την στιγμή, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας τη συμφωνία του με τη θέση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να συνεργαστούν.
 
Σε ομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας, σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο κ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε υπέρ της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Κεφαλαιαγορών καθώς και της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Την ίδια ώρα διεμήνυσε στις εθνικές κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην ρίχνουν όλες τις ευθύνες στην ΕΕ για τις ελλείψεις που έχουν σε εθνικό επίπεδο, κάτι που απλώς θα δημιουργήσει κύμα λαϊκισμού.
 
«Τα πιο σημαντικά ζητήματα για την ΕΕ αυτή την ώρα δεν είναι το ευρώ ή η οικονομία, αλλά η ασφάλεια και η μετανάστευση», είπε.  Και πρόκειται για ζητήματα για τα οποία χρειάζεται ευρωπαϊκή συνεργασία, ανέφερε.
 
Εδώ, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη θέση του Προέδρου Μακρόν. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να συνεργαστούν».
 
Η Γερμανία, είπε, «θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη χώρα και ως αποτέλεσμα έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».
 
Ο Ολλανδός πολιτικός διατύπωσε τη θέση ότι έγιναν λάθη όταν καταργήθηκαν τα εσωτερικά σύνορα χωρίς να διασφαλιστούν τα εξωτερικά.
 
Για τον μηχανισμό ποσόστωσης προσφύγων που θα δέχεται η κάθε χώρα, ανέφερε ότι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν πρόκειται ποτέ να τον αποδεχθούν. «Και θεωρώ ότι πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα», είπε. Γι` αυτό, πρόσθεσε, «ένας μικρότερος αριθμός κρατών μελών θα πρέπει να προχωρήσει με ενισχυμένη συνεργασία στην πολιτική μετανάστευσης». 
 
«Η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι κρίσιμα ζητήματα αυτή την στιγμή, ψηλά στον κατάλογο των πολιτών σε σχεδόν όλες τις χώρες τώρα». Πρόκειται για βασικό ζήτημα που εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές, ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, «η θέση των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας θα πρέπει να αυξήσει την αίσθηση του επείγοντος. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική έτσι ώστε η ΕΕ να μην πλέον απλώς μια οικονομική δύναμη, αλλά να καταστεί μια πολιτική δύναμη», σημείωσε.
 
Σε αναφορά του στην νομισματική ένωση, τόνισε ότι θα πρέπει «να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε», φροντίζοντας να ξεκαθαρίσουμε τα όποια κατάλοιπα.  «Ας ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση», προέτρεψε, περιλαμβανομένου ενός διχτυού προστασίας στο ταμείο εξυγίανσης και ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ).
 
Το ΕΣΑΚ, είπε, «είναι κρίσιμης σημασίας για να οικοδομηθεί η διασυνοριακή εμπιστοσύνη σε ένα πραγματικά ολοκληρωμένο τραπεζικό σύστημα για την Ευρωζώνη»
 
Τοποθετήθηκε επίσης υπέρ ώθησης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Σύμφωνα με τον ίδιο το Brexit θα πρέπει να αυξήσει την αίσθηση του επείγοντος γι αυτό το θέμα.
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ προέτρεψε επίσης στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ, επιτρέποντας του, όπως ανέφερε, να παρεμβαίνει και να υποστηρίζει κράτη μέλη τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση δυσμενούς οικονομικής κρίσης. Φυσικά, πρόσθεσε, πάντοτε υπό τον όρο σωστών πολιτικών.
 
Ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup μίλησε ακόμη για την ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ κρατών μελών και θεσμών. Εμπιστοσύνη, είπε, ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας, σε συνδυασμό με την ανάληψη ευθύνης. Με τις κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς την Ευρωζώνη.
 
Εμπιστοσύνη, πρόσθεσε, «στους κοινούς μας θεσμούς ότι θα σεβαστούν ό,τι έχει συμφωνηθεί και θα το εφαρμόσουν δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη, μεγάλα και μικρά».
 
Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινότητα χωρίς να αναλάβουμε ευθύνη για το συμφέρον αυτής της κοινότητας ως σύνολο, διεμήνυσε.
 
«Η απόδοση ευθυνών στην Ευρώπη για τις πολλές ελλείψεις στις εθνικές μας οικονομίες, στα νομικά συστήματα ή στην εγχώρια πολιτική διακυβέρνηση δεν θα μας φέρει τίποτα άλλο από ένα κύμα λαϊκισμού», είπε.
 
Οι πολιτικοί των κρατών μελών, πρόσθεσε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτό περιλαμβάνει κάποτε και το να φέρνουν αντιμέτωπους τους  ψηφοφόρους τους με τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα και τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε ορισμένα ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή αλλά και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο, κάνοντας συμφωνίες ανά το παγκόσμιο σε μια εποχή που άλλοι δεν το πράττουν. Μπορεί επίσης, πρόσθεσε, να προωθήσει την έρευνα και την ανάπτυξη, δημόσια και ιδιωτική και να αυξήσει δραστικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια σ’ αυτόν τον τομέα. Αλλά, σημείωσε, «φυσικά και να ενισχύσει την νομισματική ένωση».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά. Καθώς το εξωτερικό περιβάλλον της ένωσης μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει ως ηγέτιδα», ανέφερε.
 
Καθώς οι ψηφοφόροι μας γίνονται ολοένα και πιο ανυπόμονοι, το χειρότερο που θα μπορούσαμε να πράξουμε θα ήταν να αφήσουμε τον λαϊκισμό να μας παραλύσει. «Είναι η ώρα για δράση, είναι η ώρα για να δείξουμε αποτελέσματα», είπε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής και Διοίκησης, Ανδρέας Θεοφάνους, ανέφερε σε παρέμβασή του ότι «πεντέμισι χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση του Μαρτίου του 2013 πρέπει να κάνουμε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
 
Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Θεοφάνους, «ψάχνει ακόμα ένα νέο οικονομικό πρότυπο». Αυτό θα πρέπει, πρόσθεσε, να περιλαμβάνει την δημιουργία ή / και ενίσχυση νέων μηχανών οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει επίσης, συμπλήρωσε, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπερπηδήσουμε την πρόκληση της διαρθρωτικής ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους και μορφωμένους ανθρώπους και πρέπει επίσης να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αφήγημα που θα ανακτήσει την ηθική ανωτερότητα της Κύπρου σε όλους τους τομείς. Περαιτέρω, είπε ο ίδιος, ένας σημαντικός στόχος για την Κύπρο είναι να έχει ένα δημιουργικό ρόλο στην περιοχή και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο