Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Αίγυπτο - Νεκροί 19 τζιχαντιστές

Δεκαεννέα τζιχαντιστές που συνδέονταν με την πολύνεκρη επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών στη Μίνια, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.  
 
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν την Παρασκευή σε μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εναντίον λεωφορείου που μετέφερε χριστιανούς Κόπτες κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ καταμεσής της ερήμου, στην επαρχία Μίνια.  
 
Οι τζιχαντιστές εντοπίστηκαν «στο πλαίσιο της καταδίωξης τρομοκρατικών στοιχείων που ενεπλάκησαν στην εφαρμογή εχθρικών επιχειρήσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων η τελευταία ένοπλη επίθεση που είχε στόχο πολίτες κατά την επιστροφή τους από το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, διευκρίνισε το υπουργείο. Λιγότερο από 48 ώρες μετά την επίθεση, πολλά αιγπυτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πλάνα που έδωσε στη δημοιότητα το υπουργείο και έδειχναν πτώματα ενόπλων στην έρημο.
 
Τα πλάνα έδειχναν επίσης τη σκηνή που στέγαζε τον φερόμενο τζιχαντιστικό πυρήνα η οποία περιείχε κυρίως μια μικρή μαύρη σημαία του ΙΚ.   Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις ορεινές περιοχές της δυτικής ερήμου της επαρχίας Μίνια για τον εντοπισμό «τρομοκρατικών στοιχείων που διέφευγαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.  
 
«Τα τρομοκρατικά στοιχεία άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων (ασφαλείας) που ανταπέδωσαν», εξήγησε το υπουργείο.   Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των Κοπτών, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας των σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σειρά επιθέσεων εναντίον Κοπτών από τα τέλη του 2016.   «Όταν ένας Αιγύπτιος (όποιο κι αν είναι το θρήσκευμά του) σκοτώνεται σε μια τρομοκρατική επίθεση, υποφέρουμε και όλος ο αιγυπτιακός λαός υποφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στη διάρκεια ενός φόρουμ νεολαίας στο Σαρμ ελ-Σέιχ (ανατολικά). Ο αρχηγός του κράτους κάλεσε σε αγώνα «στην πράξη» εναντίον των θρησκευτικών διακρίσεων.   Αναλυτές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν συχνά την κυβέρνηση Σίσι ότι απαντά στην τρομοκρατία με καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας προς κάθε κατεύθυνση.  
 
Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα «την οδύνη του μετά την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε πριν από δύο ημέρες την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αίγυπτο».   Μιλώντας από το παράθυρο του αποστολικού μεγάρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, είπε πως «προσεύχεται για τα θύματα, τους προσκυνητές που σκοτώθηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν χριστιανοί».  
 
Ο πάπας είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, τον Απρίλιο του 2017.   Η προηγούμενη φονική επίθεση εναντίων πιστών Κοπτών στην Αίγυπτο σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν τζιχαντιστής του ΙΚ σκότωσε εννέα ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία στο νότιο Κάιρο.  
 
Τον Μάιο του 2017, 28 Κόπτες προσκυνητές, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν ση Μίνια από ένοπλους άνδρες, ενώ ταξίδευαν με λεωφορείο στην ίδια περιοχή με αυτήν της επίθεσης της Παρασκευής. Πραγματοποιούσαν επίσης προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ.   Η Αίγυπτος είχε απαντήσει τότε στην επίθεση αυτή εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατοπέδων των τζιχαντιστών στη γειτονική Λιβύη Πηγή: www.lifo.gr

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα