Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Στις 6 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί θα κληθούν να προσέλθουν ξανά στις κάλπες, για την πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση μετά την εκλογή του Τραμπ. Τις ενδιάμεσες εκλογές. 

Μπορεί να μην είναι στα ψηφοδέλτια ο Τραμπ, ωστόσο όσα κρίνονται είναι εξαιρετικά σημαντικά, γράφει η αμερικάνικη HuffPost. 

Ο πρόεδρος είναι βαθιά αντιδημοφιλής και το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικάνοι, κινδυνεύουν να χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Οι Δημοκρατικοί από την άλλη πλευρά, είναι διχασμένοι για το πως θα εκμεταλλευτούν καλύτερα αυτή τη δυσαρέσκεια απέναντι στον Τραμπ, ώστε να ανακτήσουν μέρος της παλιάς τους εξουσίας. 

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: 

1. Ποιοι μπαίνουν στην κούρσα της εκλογής

Τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που είναι το κόμμα του Τραμπ, και το Δημοκρατικό Κόμμα, που συνδυάζει μια ομάδα μετριοπαθών και προοδευτικών. 

Πιο σημαντικό είναι να δούμε ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την πλειοψηφία στα δύο όργανα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Από αυτές τις εκλογές θα προκύψουν και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ για τη Γερουσία οι 35 από τις συνολικά 100 έδρες. 

2. Ποιος θα κερδίσει 

 Αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τα πάντα στην κυβέρνηση. Ο Τραμπ θα μείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι το 2020, και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον έλεγχο και της Βουλής και της Γερουσίας. Επίσης Ρεπουμπλικάνοι είναι τα δύο τρίτα των κυβερνητών. 

Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας από τους πιο διχαστικούς και αντιδημοφιλής προέδρους της σύγχρονης πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ. Η χαμηλή δημοτικότητα του στο 42% δίνει ελπίδες στους Δημοκρατικούς ότι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους, μέσω τις υψηλότερης συμμετοχής των Δημοκρατικών ψηφοφόρων τους και της μη συμμετοχής των ψηφοφόρων που στήριξαν Τραμπ το 2016. Και έχουν λόγους για να είναι αισιόδοξοι: οι ψηφοφόροι τους έχουν ήδη αυξήσει τη συμμετοχή τους στις προκριματικές και όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι λένε ότι θα στηρίξουν Δημοκρατικό υποψήφιο για το Κογκρέσο. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, έχουν πιθανότητες 6 στα 7 να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σχεδόν ίδιες πιθανότητες, αν όχι καλύτερες, να κερδίσουν τουλάχιστον 15 γερουσιαστές. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τον έλεγχο της Γερουσίας, που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πιθανότητες 4 στα 5 να τον διατηρήσουν. Επίσης, παρόλο που οι πιθανότητες οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής είναι μικρές, δεν θεωρείται και απίθανο. 

3. Τι διακυβεύεται 

Επειδή είναι η πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση από τότε που ο Τραμπ εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, θεωρείται και κάτι σαν δημοψήφισμα για το πρώτο μισό της διακυβέρνησής του. Οι αποφάσεις του για θέματα μετανάστευσης, υγεία και φορολογία, καθώς και η προσβλητική ρητορική του για τις γυναίκες, τους μουσουλμάνους, τους μετανάστες και τους έγχρωμους, έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Και αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές θα δείξουν εάν όλη αυτή η αντίδραση θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Είναι επίσης ένα τεστ που θα δείξει εάν οι Δημοκρατικοί μπορούν να ανακάμψουν. 

Εάν κερδίσουν τη Βουλή, οι Δημοκρατικοί θα μπορούν κατά μια έννοια να ελέγξουν τη δύναμη του Τραμπ. Θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια πολλαπλή και πιθανότατα επιζήμια έρευνα των πεπραγμένων του. Θα μπορούσαν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για τις ύποπτες σχέσεις μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Ή θα μπορούσαν να διερευνήσουν τις σκιώδεις επιχειρηματικές πρακτικές της αυτοκρατορίας και της ακίνητης περιουσίας του προέδρου, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό τον έλεγχο των παιδιών του. Ο έλεγχος της Βουλής θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν διαδικασίες ακόμη και για την αποπομπή του προέδρου. Άλλωστε η δικαιοσύνη έχει ήδη ξεκινήσει μια έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε συνεργασία της Ρωσίας με την εκστρατεία του Τραμπ για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές. Εάν από αυτή την έρευνα προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία και οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, πολλοί πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν να τον διώξουν από τον Λευκό Οίκο.    

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανό ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Αυτό θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να εγκρίνουν τους συντηρητικούς διορισμούς του Τραμπ στο δικαστικό σώμα και να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του Τραμπ.  

4. Τι άλλο συμβαίνει 

Η αντίδραση στην πολιτική και ρητορική του Τραμπ κινητοποίησε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να θέσουν υποψηφιότητα, κυρίως με τους Δημοκρατικούς, προερχόμενοι από διάφορα κινήματα κατά των διακρίσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι μουσουλμάνοι, αφροαμερικανοί, ασιάτες, λατινοαμερικάνοι, ή εκπρόσωποι της LGBTQ κοινότητας. Επίσης έχει καταγραφεί ένας αριθμός ρεκόρ στις γυναικείες υποψηφιότητες, γι′ αυτό και αυτές οι εκλογές ονομάστηκαν «Η Χρονιά των Γυναικών». 

Αυτές οι εκλογές όμως δεν είναι μόνο μια μάχη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. Είναι και μια μάχη για τη χαμένη αίγλη των δεύτερων. Μετά τη μεγάλη ήττα του 2016, οι Δημοκρατικοί έχουν μπει σε μια εσωτερική διαμάχη για το ποιοι ψηφοφόροι αποτελούν τη βάση του κόμματος και ποιος έχει την ικανότητα να φέρει τη νίκη στο μέλλον. 

Οι εκλογές αυτές περιστρέφονται επίσης γύρω από το θέμα της δίκαιης εκπροσώπησης. Επειδή το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ χτίστηκε για να διατηρήσει την εκπροσώπηση των μειονοτήτων, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι υπερεκπροσωπούνται στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί ο Τραμπ να κέρδισε την προεδρία το 2016, είχε όμως σχεδόν τρία εκατομμύρια  λιγότερους ψήφους από την Κλίντον. 

Δειτε Επισης

Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο