Λήψη μέτρων ώστε ένας φόνος σαν αυτό του Κασόγκι να μην ξανασυμβεί, λέει το Ριάντ

Θα ληφθούν μέτρα ώστε ένας φόνος όπως αυτός του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να μην μπορέσει "ποτέ να ξανασυμβεί", δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή "πλήρους και σε βάθος" έρευνας.

Η Σαουδική Αραβία είχε αποστείλει ομάδα στην Τουρκία για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας και "ανακάλυψε στοιχεία για έναν φόνο" στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε εξάλλου ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδονησία, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του στην Τζακάρτα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός εξέφρασε στη συνέχεια τη δέσμευση του Ριάντ για "την δημιουργία ενός μηχανισμού και διαδικασιών που θα διασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο όπως αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασυμβεί".

"Η έρευνα αυτή αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα σε αυτό που αναφέρθηκε και σε αυτό που συνέβη και ως συνέπεια 18 άνθρωποι συνελήφθησαν για ανάκριση και έξι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους", πρόσθεσε.

Τέλος ο ίδιος διαβεβαίωσε τον Ινδονήσιο πρόεδρο για τη δέσμευση της σαουδαραβικής ηγεσίας να "δράσει έτσι ώστε η έρευνα να είναι πλήρης και (να γίνει) σε βάθος, η αλήθεια να αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους".

Χθες ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ είχε συναντήσει τον Ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή μιας έρευνας "σε βάθος και με διαφάνεια" για τον φόνο του δημοσιογράφου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι θα αποκαλύψει σήμερα "όλη την αλήθεια" για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Στο μεταξύ, η Τουρκία διαβεβαίωσε διά στόματος ΥΠΕΞ ότι δεν έχει ακόμη μοιραστεί πληροφορίες με άλλη χώρα σχετικά με την έρευνά της για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποια διεθνή έρευνα για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Την ίδια ώρα ένα διεθνές φόρουμ για τις επενδύσεις ξεκινά σήμερα στο Ριάντ εν μέσω του σκανδάλου με τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Το Future Investment Initiative (FII), που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, είχε στόχο να προβάλει τη Σαουδική Αραβία ως επικερδή εμπορικό προορισμό, καθώς η χώρα αναζητεί τρόπους να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να την ανοίξει στις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Όμως το φόρουμ αυτό, μια πρωτοβουλία που έχει ονομαστεί «Το Νταβός της ερήμου», έχει αμαυρωθεί από τη διεθνή κατακραυγή για τον θάνατο του Κασόγκι. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί ξένοι αξιωματούχοι και επικεφαλής μεγάλων, δυτικών εταιρειών ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο FII εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο ξενοδοχείο Ritz- Carlton, όπου θα πραγματοποιηθεί το φόρουμ, στο οποίο θα εκφωνήσουν ομιλία ο Κιρίλ Ντμιτρίγεβ, επικεφαλής ενός ρωσικού ταμείου επενδύσεων, και ο Πατρίκ Πουγιανέ, επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, σύμφωνα με τον κατάλογο των ομιλητών.

Προς τον παρόν δεν είναι γνωστό αν θα εκφωνήσει ομιλία και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του οποίου ιδέα ήταν το φόρουμ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών