Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει τα τελευταία 24ωρα η υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αμέσως μετά την μετάβασή του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόκειται εξάλλου σήμερα, να έχουν συνομιλίες στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πρωτίστως για την υπόθεση της εξαφάνισης του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Από την άλλη, οι έρευνες των τουρκικών αρχών για την εξαφάνιση του Κασόγκι συνεχίστηκαν και χθες, τόσο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και στο σπίτι του γενικού προξένου.

Αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ, όπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες εξάλλου ολοκληρώθηκε η πρώτη έρευνα, που κράτησε εννέα ώρες. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται πράκτορες να ερευνούν τον κήπο και τη στέγη του προξενείου. Η ομάδα αυτή, στην οποία μετέχουν εισαγγελείς και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας, πήρε επίσης δείγματα χώματος από τον κήπο της διπλωματικής αποστολής.

Εν μέσω πληροφοριών από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το σουνιτικό βασίλειο είναι έτοιμο να παραδεχτεί πως ο Κασόγκι πέθανε όταν "κάτι πήγε λάθος" στην ανάκρισή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι "το προξενείο δεν είναι τόπος για ανάκριση προσώπων". Η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει να διεξάγει μια διαφανή έρευνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το Ριάντ σκοπεύει να δηλώσει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε κατά λάθος από έναν "υπερβολικά πρόθυμο" πράκτορα των υπηρεσιών πληφοροριών ο οποίος στη συνέχεια θέλησε να καλύψει τα ίχνη του.

Τραμπ: Ο πρίγκιπας της Σ.Αραβίας μου είπε πως δεν γνώριζε

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες από την πλευρά του, ότι "θα ήταν κακό" αν ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν γνώριζαν για την υπόθεση εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ωστόσο όπως διαβεβαίωσε, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να διευρύνει την έρευνα για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο και ότι ο πρίγκιπας δεν γνωρίζει τι συνέβη εντός του προξενείου στην Τουρκία, όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Κασόγκι.

«Μόλις συνομίλησα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος αρνήθηκε τελείως κάθε γνώση του τι συνέβη στο προξενείο τους στην Τουρκία», είπε ο Τραμπ στο twitter, αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Βρισκόταν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και μου δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι θα διευρύνει γρήγορα μια πλήρη έρευνα για αυτό το θέμα. Οι απαντήσεις θα έρθουν συντόμως».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε την Τρίτη πως οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκαν στον ίδιο ότι θα διενεργηθεί αξιόπιστη έρευνα και ότι θα υπάρξει λογοδοσία στην υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι δεν φέρουν ευθύνη εκείνοι.

«Θεωρώ πως έπειτα από αυτές τις συναντήσεις υπάρχει σοβαρή δέσμευση (σ.σ. από το Ριάντ) να εξιχνιαστούν όλα τα γεγονότα και να υπάρξει λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της εξακρίβωσης των τυχόν ευθυνών ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε έπειτα από μια ημέρα συναντήσεων στο Ριάντ.

Έρευνα γρήγορα και εις βάθος ζήτησαν οι G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη την «έντονη ανησυχία» τους για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου, ζητώντας να διενεργηθεί «σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία» έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.

Ο Κασόγκι, 59 ετών, επικριτής διαφόρων αποφάσεων της κυβέρνησης στο Ριάντ, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, μπήκε τη 2α Οκτωβρίου στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

«Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Ακυρώνει ταξίδι στο Ριάντ η Λαγκάρντ

Την ίδια ώρα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να αναβάλλει προγραμματισμένο ταξίδι της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα συμπεριλάμβανε έναν σταθμό στο Ριάντ, όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον που διανεμήθηκε στον Τύπο την Τρίτη.

Το Σάββατο, η Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδονησία ότι δεν σκόπευε να αλλάξει το πρόγραμμά της, αλλά της προκάλεσαν «φρίκη» τα δημοσιεύματα για την εξαφάνιση του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

«Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γενικής Διευθύντριας στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής αναβάλλεται», αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία δεν δίνεται καμιά εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς