Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τελούσε υπό κατ' οίκον περιορισμό, καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση τριών ετών, αλλά δηλώνοντας πως δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την άρση της κατ' οίκον κράτησης σημαίνει ότι ο ευαγγελικός πάστορας μπορεί να αναχωρήσει από τη Τουρκία και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας ζήτησε να αρθεί ο κατ' οίκον περιορισμός του αμερικανού πάστορα, ο οποίος κρατείτο στη φυλακή ή κατ' οίκον εδώ και δύο χρόνια με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο δικηγόρος του Μπράνσον είχε πει πει μάλιστα στο Ρόιτερς πως, αν ληθφεί απόφαση για άρση του κατ' οίκον περιορισμού του, ο ευαγγελικός πάστορας θα είναι ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, δήλωσε πως η διοίκησή του «εργάστηκε πολύ σκληρά» στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά στην υπόθεση του πάστορα Μπράνσον!» έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του πάστορα ανέφερε ότι ο Άντριου Μπράνσον πιθανόν θα επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά την απελευθέρωσή του. Ερωτηθείς εάν ο πάστορας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ απάντησε: «Πιθανώς θα φύγει».

Ειδικό αεροσκάφος από ΗΠΑ για την μεταφορά του πάστορα

Ειδικό αεροσκάφος από τις ΗΠΑ έφτασε στην Τουρκία για να μεταφέρει τον Αμερικανό πάστορα πίσω στη χώρα του μεταδίδουν, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την απόφαση γα απελευθέρωσή του παρόλο που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια, ένα μήνα και 15 μέρες φυλάκιση. 

Η αλλαγή των καταθέσεων

Εδώ και μέρες υπήρχαν πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για απελευθέρωσή του Αμερικανού πάστορα αν και είχαν διαψευστεί και από τις δύο χώρες. 

Πάντως σήμερα μάρτυρες άλλαξαν την κατάθεσή τους λέγοντας ότι δεν είχαν πει αυτά που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.  Ο Λεβέντ Καλκάν παρόλο που στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κατέθεσε πως ο Μπράνσον είχε κρύψει γκιουλενιστές μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, στο δικαστήριο είπε “μα κύριε δικαστά μου εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο”. Ο Μπράνσον στο δικαστήριο φέρεται να είπε “είμαι αθώος, ζητώ την αθώωσή μου'. 

Άλλος μάρτυρας, ο Βολκάν Σουρέρ, ο οποίος είχε καταθέσει με βάση το κατηγορητήριο ότι ο Πράνσον είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ σήμερα στο δικαστήριο είπε ότι το είχε ακούσει από τον μάρτυρα Λεβέντ Καλκάν. Ενώπιον του δικαστή ωστόσο ο Λεβέντ Καλκάν εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας ότι εκείνος άκουσε τον ισχυρισμό αυτό από τον μάρτυρα Βολκάν Σουρέρ.

Μετά την απόφαση άρχισε και η πτώση του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας δίνοντας ανάσα στις τουρκικές αγορές οι οποίες βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Κράτος δικαίου η Τουρκία δηλώνει η τουρκική προεδρία

“Όπως και τα τουρκικά δικαστήρια η Τουρκική Δημοκρατία δεν παίρνει εντολές από κανένα όργανο, αρχή ή άτομο”, δηλώνει η τουρκική προεδρία σχολιάζοντας την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για τον Αμερικανό πάστορα. 

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Tύπου και  επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν είπε ότι “η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, το υπενθυμίζουμε στον Τραμπ”.

Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ σχολιάζοντας την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου είπε "εμείς και στο παρελθόν λέγαμε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Και την προηγούμενη απόφαση την πήρε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Και τώρα το υπογραμμίζω, η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη έλαβε μια απόφαση. Ευχόμαστε καλορίζικη”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός μετά από ομιλία του στο Σίβας της Τουρκίας. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών