Η ΕE προς ενίσχυση συνεργασίας με την Αίγυπτο για περιορισμό μεταναστευτικών ροών

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.

«Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εμβαθύνει τον διάλογο μαζί μας», δήλωσε ικανοποιημένος ο Κουρτς, χαιρετίζοντας «ένα νέο, σημαντικό στάδιο» στην καταπολέμηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Μετά το απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 η ΕΕ σύναψε συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Μεσογείου.

Τώρα οι Ευρωπαίοι θέλουν να επεκτείνουν τις συμφωνίες αυτές με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέσω μιας συνόδου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελπίζει να οργανώσει τον Φεβρουάριο.

Ιδρυτικό μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος διαδραματίζει υποδειγματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αναχώρησης παράτυπων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει ως το τέλος του έτους την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα (της Βόρειας Αφρικής) η οποία έχει καταφέρει από το 2016 να εμποδίσει όλες τις αναχωρήσεις μεταναστών» μέσω θαλάσσης, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος, χαιρετίζοντας «την αποτελεσματικότητα» του Καΐρου.

Στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στις πιθανές λύσεις που διαφαίνονται αναφέρθηκε στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Στο τραπέζι υπάρχει και η δυνατότητα, οι μη πρόθυμες χώρες -δηλαδή εκείνες που δεν συμβάλλουν στην κατανομή προσφύγων και μεταναστών και στην αντιμετώπιση των αποβιβάσεων- να προσφέρουν οικονομική συμβολή», δήλωσε ο Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα του ζητά μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η οποία να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη δραστηριοποίηση όλων των χωρών μελών.

Οι συζητήσεις για την επίλυση της διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους και όχι στα χρήματα, τόνισε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Δεν βρισκόμαστε στην αγορά. Δεν μιλάμε για χαλιά, αλλά για ανθρώπους», τόνισε ο Μπετέλ προσερχόμενος σήμερα το πρωί στη σύνοδο. «Αν αρχίσουμε να συζητάμε ποια είναι η τιμή των μεταναστών, είναι ντροπή για όλους μας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές